Polen mindes ofrene for ukrainske nationalisters terror

Polens statsminister opstillede et trækors i en af de udslettede polske landsbyer, hvor ukrainske nationalister udførte folkedrab på polakker. Foto: Krystian Maj, KPRM.

OSTROWKI: Polen mindes ofrene for ukrainske nationalisters terror og henrettelser af polakker i de såkaldte Volhynia-massakrer.

LÆS  USA: Ukraine havde ventet dansk F-16 støtte i september

Polen mindes i dag ofrene for ukrainske nationalisters terror og henrettelser i for 80 år siden.

Ukrainske nationalister (UPA) angreb byen Ostrówki den 30. august 1943, omringede landsbyen og henrettede systematisk 475 polakker i byen i løbet af få timer. Den 11. juli markerer Polen sin nationale mindedag for ofre for folkedrabene af ukrainske nationalister mod polakker under Anden Verdenskrig.

Forskudt markering

På grund af NATO-topmødet er den polske præsident Andrzej Duda og den polske statsminister Mateusz Morawiecki ikke til stede i dag. Men har i dagene op til været på forskellige besøg i forbindelse med 80-års dagen for folkemordet.

Torsdag besøgte statsministeren efterkommerne af de polakkerne i landsbyen, der blev dræbt af ukrainske nationalister. Regeringslederen satte et trækors på det sted, hvor henrettelserne foregik i Ostrowki.

– Jeg hyldede mindet om ofrene for Volhynia-massakrerne i den tidligere landsby Ostrowki. Indbyggere blev dræbt af den ukrainske oprørshær (UPA), sagde statsministeren. Unge polakker og ukrainere var sammen om forberedelserne til markeringen.

Volhynia massakrerne

Volhynia-massakrerne fandt sted mellem februar 1943 og foråret 1945 af den ukrainske oprørshær (UPA) i det nazistiske tyskbesatte Polen, ifølge Polens nationale erindringsinstitut (IPN). Massakrerne var en del af en operation udført af den ukrainske oprørshær (UPA).

(Fortsættes under)

100.000 polakker henrettet

Cirka 100.000 etniske polakker i alt blev henrettet i 1940’erne i en bølge af ukrainske nationalisters terror og mord på polakker. Den 11. juli 1943 var dagen for de værste blodsudgydelser. Den dag angreb ukrainske nationalister 100 landsbyer, der stort set var beboet af polakker i det, der dengang var det nazi-besatte østlige Polen – og som i dag er i det vestlige Ukraine.

LÆS  2,9 millioner flygtninge over grænse fra Ukraine

Volhynia-regionen, som var en del af Polen før Anden Verdenskrig, blev først besat af Rusland i 1939 og derefter af Tyskland i 1941.

 

LÆS  2,9 millioner flygtninge over grænse fra Ukraine

Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk.

Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.