Polen mindes Warszawa-opstanden på 79 års dagen

Warszawa-opstanden, der begyndte tirsdag for 79 år siden, kan opleves i den prisbelønnede film Miasto 44. En film fra 2014, der fortæller om opstanden i 1944. PR-foto.

WARSZAWA: Polen mindes Warszawa-opstanden, der blev indledt tirsdag for 79 år siden. Mange civile, kvinder og børn tog kampen op.

LÆS  Tænder lys på 40 års dagen for krigsretstilstanden

Heltene fra Warszawa-opstanden i 1944 bliver tirsdag mindet og hyldet for deres indsats. I dag klokken 17.00 er det 79 år siden, at polakkerne gik til kamp mod tyskerne i den polske hovedstad.

Klokken 17 tirsdag, går trafikken og aktiviteterne i Warszawa i stå i et minut. Et minuts stilhed for at mindes polske frihedskæmpere, der kæmpede i Warszawa-opstanden mod den tyske besættelsesmagt under Anden Verdenskrig.

(Fortsættes under)

Ruins of Warsaw 1945 / Ruiny Warszawy

Warszawa var den næstmest udbombede by i verden – kun overgået af Manila. Se i denne rekonstruktion, hvordan Warszawa så ud i 1945. Filmen er produceret af Opstandsmuseet.

Den Røde Hær så passivt til

Dengang – tirsdag for 79 år siden – stod den russiske Røde Hær kun nogle få kilometer fra østbredden af floden Wisla i Warszawa, og polakkerne havde da også ventet af russerne kom dem til undsætning. Men sådan gik det ikke.

Stalins tropper ventede til de tyske tropper havde gjort det af med opstanden og polakkerne, før han fortsatte angrebet mod vest – mod den tyske hovedstad Berlin. Den hjælp som Stalin havde lovet de allierede at give polakkerne, blev godt nok kastet ned til polakkerne. Men i containere uden faldskærm, så da ”hjælpen” nåede polakkerne, var det hele smadret af nedkastningen uden faldskærme. Men Stalin kunne bevise, at han havde sendt hjælpen. Det er ikke nyt, at polakkerne ikke har den store tiltro til russerne.

LÆS  Jøder og polakker mindes blodig opstand i ghetto

(Fortsættes under)

Mere end 200.000 dræbt

Opstanden varede i 63 dage og kostede cirka 200.000 civile polakker livet – mange af dem var kvinder og børn. 18.000 soldater fra den polske undergrundshær (AK) mistede også livet. Blandt modstandsgrupperne var der flere hundrede udlændinge, som hjalp polakkerne mod tyskerne.

LÆS  Ny polsk 10 zloty sølvmønt sat i omløb

Opstand i ghetto

Mange forveksler opstanden i 1944 med opstanden i den jødiske ghetto. Men det er to forskellige ting, og opstanden og udryddelsen af den jødiske ghetto skete året før.

Museum for Warszawa-opstanden

Museet for Warszawa-opstanden i den polske hovedstad giver et glimrende og retvisende indblik i den 63 dage lange opstand. Læs mere på nedenstående link.

LINK: Warszawa-opstanden på museum 

Miasto 44. Zwiastun

Trailer for filmen Miasto 44 – der handler om Warszawa-opstanden. Filmen er fra 2014.