Polen og Rusland er enige om at være uenige

  Radek_Sikorski_Polen_polennu

  Polens udenrigsminister Radek Sikorski (th.) til pressemøde med sin russiske kollega Sergej Lavrov i Warszawa. Foto: M. Kosinski, Polens Udenrigsministerium.


  WARSZAWA: Udenrigsministrene fra Polen og Rusland er efter et møde i den polske hovedstad enige om at være uenige om situationen i Ukraine.


  Polens udenrigsminister Radek Sikorski sagde efter et møde med sin russiske kollega Sergej Lavrov, at de to lande ser helt forskelligt på situationen i Ukraine.

  Ikke magtkamp

  Lavrov sagde på en fælles pressekonference, at præsident Vladimir Putin og Ukraines præsident Viktor Janukovitj har aftalt en hjælpepakke på 15 milliarder dollars, og med en kraftig reduktion af gaspriserne.

  – Det er en redningspakke til Ukraine, og det er ikke på grund af en magtkamp mellem Moskva og EU, men på grund af et ældgammelt kristent ordsprog: Hjælp din næste.

  – Det (Ukraine, red.) er vores nærmeste nabo, sagde Lavrov og tilføjede, at enhver beslutning fra den ukrainske regering om at underskrive handelsaftaler og andre aftaler med Bruxelles ville blive respekteret af Kreml.

  Ikke hensigtsmæssigt

  Lavrov mente dog ikke, at det var hensigtsmæssigt, at politikerne er med i demonstrationer mod en legitim autoritet – med henvisning til EUs udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton og lederen af Polens Lov og Retfærdighedsparti (PiS) Jaroslaw Kaczynski og andre udlændinge der har deltaget i demonstrationerne på Uafhængighedspladsen i Kiev mod mod præsident Janukovitj og den ukrainske regering.

  Gode polsk-russiske relationer

  Polens udenrigsminister var uenig, og sagde på pressemødet at “politikerne har al mulig ret til at deltage i demonstrationerne, men understregede også, at de polsk-russiske relationer er meget bedre end de bliver beskrevet i medierne.

  Femte største eksportmarked

  Rusland er Polens femte største eksportmarked, sagde Sikorski. Han oplyste at salget til Rusland i fjor var på 37,9 milliarder dollars, og i år er eksporten i de første tre kvartaler steget med 13 procent, oplyste den polske udenrigsminister.

  Smolensk vrag

  Russiske Lavrov sagde også på pressemødet, at vraget af præsidentflyet TU-154, der styrtede ned ved Smolensk med 96 højtstående polakker om bord i 2010, vil blive sendt til Polen når undersøgelserne fra ulykken den 10. april 2010 er færdig.

  Polen har flere gange rykket for at få flyvraget udleveret.