Polens anden astronaut klar til sin første mission

Polens anden astronaut i historien, Slawosz Uznanski er klar til sin første mission. I november afsløres det hvornår han skal sendes afsted, men det ventes at blive i august næste år. Arkivfoto.

LODZ: Polakken Slawosz Uznanski bliver Polens anden astronaut, der skal på mission i rummet. Polen satser på fremtidens rumforskningen.

LÆS  Ny produktion af amerikanske anti-kampvogn missiler

Polens anden astronaut, Slawosz Uznanski, der blev udpeget i september, skal på sin første mission i rummet i det nye år. Datoen er fortsat ukendt.

Gagarin og polakken

Den polske astronaut blev født den 12. april 1984 i Lodz. Dagen er symbolsk, da det også er årsdagen for det første menneske i rummet – nemlig Jurij Gagarin, den russiske kosmonaut, der i 1961 blev det første menneske i rummet.

I Polen er dagen kendt som den international luft- og rumfartsdag (Miedzynarodowy Dzien Lotnictwa i Kosmonautyki), og den bliver brugt til at mindes Gagarins opsendelse.

Mor sagde tillykke – også til Gagarin

Sammenfaldet mellem den nye astronauts fødselsdag og Gagarins tur i rummet, betød at Uznanskis mor altid lykønskede sin søn med både fødselsdagen og med kosmonaut-dagen. Den symbolske gestus, viste sig at blive fundamentet for Slawosz fremtidige karriere.

(Fortsættes under)

Drømte om at blive astronaut

Som mange andre børn, havde Slawosz Uznanski en barnedrøm om at blive astronaut. Drømmen fulgte ham gennem hele hans skoletid, og da han skulle til at begynde på universitetet, var han stadig ikke i tvivl: Han ville være astronaut.

Polens anden astronaut

Slawosz Uznanski læste en dobbeltgrad i både Lodz og den franske by Nantes, efterfulgt af en doktorgrad fra Université d’Aix-Marseille, hvor han dygtiggjorde sig indenfor bygning af strålings-tolerante systemer, der kan bruges ude i rummet. Med erfaring som både ingeniør og forsker, er størstedelen af karrieren blevet brugt på at komme i betragtning til at kunne forske i rummet. Og lykkeligvis endte det lange CV med at bære frugt.

LÆS  Dansk-polsk aftale om forsyningssikkerhed og grøn omstilling

Nomineret og udvalgt

I 2022 blev det offentliggjort, at Uznanski var optaget som en del af European Space Agencys astronautkorps. Han var en af de 17 udvalgte, ud af mere end 22.500 ansøgere – et mikroskopisk nåleøje, som den danske astronaut Andreas Mogensen kom igennem i 2009. Den polske astronaut kunne derfor – som danskeren dengang – begynde at forberede sig på en rumrejse, som måske aldrig ville blive til noget.

LÆS  Ny produktion af amerikanske anti-kampvogn missiler

Det var derfor en stor dag, da det den 1. september blev meddelt, at Uznanski var blevet valgt til at begynde forberedelserne til en konkret mission i rummet, som det amerikanske rumfartsselskab Axion Space og ESA står bag.

Anden gang i historien

Det er blot anden gang i historien, at en polak sendes ud i rummet. Den første polak var Miroslaw Hermaszewski, der var på en mission helt tilbage i 1978 – under kommunismen. Derfor kommer Uznanskis rejse til rumstationen ISS også til at blive en milepæl for udvikling af polsk rumfart, og han er den første i det nye frie Polen efter kommunismen og 1989. Den 39-årige astronaut skal på sin første mission teste ny avanceret teknologi, der er udviklet i Polen.

Vil uddanne flere til rummet

Polen har en ambition om, at der i fremtiden skal uddannes flere polske astronauter. Derfor har Polen øget sit bidrag med 1,3 milliarder zloty (295 millioner euro) til det europæiske rumfartssamarbejde ESA. Dermed bliver Polen en større del af den internationale rumfartsindustri.

Ukendt dato

Den præcise dato for hvornår Slawosz Uznanski skal op i rummet, bliver først offentliggjort i løbet af november. Dog forventes det, at opsendelsen vil finde sted i august 2024.

LÆS  Ny produktion af amerikanske anti-kampvogn missiler

I ventetiden vil Uznanski forberede sig, og formentlig også pleje sine fritidsinteresser, som blandt andet omfatter bjergbestigning og sejlsport.

Støt polennu.dk – vil du hjælpe os lidt på vej? – så bliver vi rigtig glade. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling. På forhånd, mange tak!

 

LÆS  Dansk-polsk aftale om forsyningssikkerhed og grøn omstilling