Sejmen_vedtager_finanslov_2013_Polen

Polens regering, med Donald Tusk (tv.) i spidsen, kunne ånde lettet op, da regeringens finanslov blev godkendt af det polske parlament Sejmen. Foto: Gov.


WARSZAWA: Polen parlament Sejmen har med et knebent flertal, vedtaget finansloven for 2013.


Der var kun tolv stemmer i forskel mellem ja og nej-stemmerne, da Polens regering fik vedtaget finansloven for 2013 i det polske parlament.

233 stemte ja

233 medlemmer af Borgernes Platform (PO) og koalitionspartneren det Polske Bondeparti (PSL). 221 parlamentsmedlemmer stemte i mod.

Stigning i eksporten

Den vedtagne finanslov skulle ifølge den polske finansminister betyder, en vækst i BNP næste år på 2,2 procen. Eksporten ventes at stige med 4 procent, men importen ventes øget med 2,8 procent.

Inflation 2,7 procent

Inflationen spås at blive på 2,7 procent, men investeringerne ventes at stige med 7 procent, og den indlandske efterspørgsel med 2,7 procent.

Arbejdsløsheden forudses at blive på 13 procent i gennemsnit, og lønningerne ventes at stige med 4,6 procent.

Kritik fra oppositionen

Det største oppositionsparti, Lov og Retfærdighed (PiS) angreb regeringen for arbejdsløsheden, som ventes at blive på omkring 13 procent ved årets udgang.

Polsk fremgang

Den polske finansminister sagde som svar på kritikken:

– I oktober 2012 var Polen på en 15. plads i EU, når det gælder beskæftigelse.

– Jeg må erindre om, at i oktober 2007 (da Lov og Retfærdighedspartiet PIS var ved magten i Polen, red.) var Polen nummer 26. eller næstværst i EU, sagde finansminister Rostowski.

Godkendes af senat og præsident

Finansloven sendes nu til godkendelse i Senatet, og derefter skal loven underskrives af Polens præsident Bronislaw Komorowski.