Polens længste tunnel under vand indviet for EU-penge

Polens længste tunnel under vand blev indviet fredag. Tunnelen gør Swinouscie landfast med resten af Polen. Byen ligger på en ø der deles med Tyskland. Tidligere kunne man kun sejle til det polske fastland fra den polske by. Foto: Matthew Wysocki.

SWINOUJSCIE: Polens længste tunnel under vand på 1,5 kilometer er indviet i den nordlige del af landet. Tunnelen gør havneby landfast med Polen.

LÆS  Tysk kansler skælder ud på Polen for visum-skandalen

Polens længste undervandstunnel blev åbnet fredag med deltagelse af regeringens og regionens topfolk. Polens regering kalder tunnelen for et stort nationale fremskridt – for en succes. Men det er ikke regeringen, men derimod EU og de lokale og regionale myndigheder, der har betalt Polens længste tunnel under vand.

– Når embedsmændene er taget afsted, så er den europæiske tunnel afleveret til dem der har arbejdet for den i mange år, ikke mindst beboerne i Swinoujscie. Det er mig en stor ære at have bidraget til tunnelen med en mursten. Stort tillykke, sagde regionsformand (Marshal) Olgierd Geblewicz blandt andet ved indvielsen. Den sportstrænede regionsformand indviede tunnelen, ved at løbe fra den ene til den anden ende ved åbningen fredag.

(Fortsættes under)

Regionsformanden i Vestpommern Olgierd Geblewicz løb selv de 1,5 kilometer gennem Polens længste tunnel under vand, da den blev indviet. Foto: Matthew Wysocki.

Polens længste tunnel under vand

Tunnelen der er næsten 1,5 kilometer lang går under Swina, der er en kanal i det nordvestlige Polen, der forbinder Szczecin med Østersøen. Tunnellen betyder, at der nu er en vejforbindelse mellem den polske by Swinoujscie, der ligger på en ø, hvor en del af øen er Tyskland og en anden del er Polen. Swinoujscie bliver dermed for første gang landfast med Polen. Indtil fredag, skulle man med en færge for at komme til Polen fra den delte ø.

(Fortsættes under)

– Tunnelen ændrer alt. Jeg har ventet på den her dag i 50 år. Det er mit livsværk, sagde borgmester Zmurkiewicz til det frie dagblad Gazeta Wyborcza. Han har netop meddelt, at han ikke genopstiller til valget. Han har været borgmester i Swinoujscie de seneste 26 år.

LÆS  Krav om fyring af kommissionen hvis Polen får EU-milliarder

Polens længste tunnel under vand har kostet 900 millioner zloty. De 85 procent af udgifterne er finansieret af EU, men de lokale myndigheder har betalt resten.

LÆS  Tysk kansler skælder ud på Polen for visum-skandalen
Regionsformanden i Vestpommern Olgierd Geblewicz ved åbningen af Polens længste tunnel under vand. Foto: Matthew Wysocki.