Polens nye regerings-medlemmer er rykket ind

  polen_regering_taget_i_ed_polennu

  Polens præsident tager den nye statsminister i ed, men fravalget af udenrigsminister Radek Sikorski har vakt forundring i præsidentpaladset, og hos den tidligere præsident Lech Walesa. Foto: Wojciech Olkusnik.


  WARSZAWA: Polens nye regering blev taget i ed mandag, og den nye Ewa Kopacz er i arbejdstøjet. Imens behandles efterreaktionerne.


  Polens præsident Bronislaw Komorowski har officielt taget den nye regering under statsminister Ewa Kopacz i ed. Der er i forhold til Donald Tusk regeringen fem ændringer.

  Kontroversielt fravalg

  Den største overraskelse var udskiftningen af udenrigsminister Radek Sikorski, der har været Polens populære udenrigsminister gennem syv år for det største regeringsparti, Borgernes Platform. Sikorski er skiftet ud til fordel for Grzegorz Schetyna, der er rykket ind i Udenrigsministeriet.

  Cezary Grabarczyk har overtaget Justitsministeriet, og Teresa Piotrowska har erstattet Bartlomiej Sienkiewicz som indenrigsminister.

  Den nye Kopacz-regering skal godkendes af det polske parlament Sejmen, den 1. oktober.

  En overraskelse

  Polens præsidents nærmeste rådgiver, Tomasz Nalecz, siger at fravalget af Radek Sikorski som udenrigsminister kom som en overraskelse i præsidentpaladset.

  – Præsidenten mener, at i denne vanskelige internationale situation (krisen i Ukraine, red.) er den bedste løsning kontinuitet, siger Nalecz til TVN24.

  – Præsidenten var overbevist om, at Sikorski ville fortsætte som udenrigsminister, siger talsmanden for Polens præsident.

  Tidligere præsident enig

  Den tidligere polske præsident, Lech Walesa, er også overrasket. Han siger:

  – Jeg troede ikke, at Ewa Kopacz ville fortage så mange udskiftninger, fordi Donald Tusk-regeringen var en god regering, siger Lech Walesa. Han vil ikke sige om den nye regeringsleder er god, men svarer at alle skal have 100 dages fred, og så er det op til regeringen at bevise hvad den kan, siger Walesa.

  Ny Sejmen formand

  I dag skal det polske parlament Sejmen finde en ny formand, da den nuværende regeringsleder Ewa Kopacz kom fra denne post. Radek Sikorski er regeringspartiets kandidat, og dermed kan den tidligere udenrigsminister blive nummer to i det polske hierarki, som et plaster på såret for fravalget.

  Præsident vejen?

  Det kan også være et godt afsæt for Sikorski, hvis han vil søge vejen som Polens næste præsident. Polens nuværende valgte præsident, Bronislaw Komorowski var formand for Sejmen, da Lech Kaczynski omkom i Smolensk i 2010. Komorowski blev herefter indsat i præsidentembedet, som landets nummer 2.