Polens præsident har benådet pædofil

Præsident Andrzej Duda mener at Tyskland forsøger at ødelægge hans mulighed for at blive genvalgt. Her ses Andrzej Duda i valgkamp for at lokke flere polakker på landet til at stemme på ham ved valget om en uge. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda beskylder nu Tyskland for at stå bag en hetz rettet mod ham, efter at han er blevet afsløret i at have benådet en pædofil voldsmand under corona-krisen.

LÆS  Facebook lukker konto for polsk politisk parti

Førende internationale medier verden over beskriver i disse dage, hvordan den polske præsident Andrzej Duda, der søger genvalg på søndag, har beskyldt Tyskland, for at blande sig i det polske valg. Præsidenten er af et polsk medie med tysk udgiver, blevet afsløret i, at have benådet en pædofil voldsmand i marts i år.

Corona-krise

Benådningen blev underskrevet af præsidenten den 14. marts, og mens personalet i præsidentpaladset har forsøgt at forklare de nærmere omstændigheder, så er præsidenten selv, gået direkte til angreb på Tyskland, som han nu anklager for at blande sig i det polske præsidentvalg.

– Avisen “Fakt”, der ejes af en tysk gruppe, ønsker at påvirke præsidentvalget i Polen; Tyskland vil bestemme hvem der skal vælges som præsident i Polen, sagde Polens præsident Andrzej Duda.

Andrzej Duda mener nemlig, at det er Tyskland der står bag, da det frie medie Fakt, ejes af Ringier Axel Springer-koncernen. Koncernen er tysk, men ejes af virksomheder i Schweiz, USA og Tyskland. Historien om benådning er underbygget og dokumenteret, og opfylder de normale journalistiske principper, skriver det amerikanske medie Bloomberg.

Forsøgte at lukke tv-station

Bloomberg skriver også, at det er ikke første gang at præsident Andrzej Duda er gået til angreb på frie medier. I april sidste år, måtte den amerikanske ambassadør i Polen, gå i forsvar for tv-stationen TVN. Præsidenten beskyldte TVN for at bringe falske nyheder, og han ville dengang have tv-stationen nedlagt.

LÆS  Ny polsk helligdag efter sejren over tyskerne

Det satte USA dog en stopper for, samtidig med at det blev understreget fra amerikansk side, at såvel demokraterne som republikanerne i USA, er helt enige om at frie medier er frie medier, og en forudsætning for et moderne demokrati.

LÆS  Ny polsk helligdag efter sejren over tyskerne

Der er ikke kommet nogen officiel reaktion fra Tyskland, der har overtaget formandskabet i EU den 1. juli. Polakken der blev benådet optræder fortsat på den offentlige Pædofil-liste, som præsidenten fik oprettet. Her udstilles alle pædofile der er dømt i Polen, med undtagelse af præsterne i den katolske kirke.

LÆS MERE HOS REUTERS HER (engelsk)

Mere om præsident-valget i Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig.
Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.