Polens præsident: Statsministeren er blevet misforstået

EU-formandskab
Her bringer vi navnene på ministrene i den nye polske regering, der ikke har flertal i parlamentet. Flere fremtrædende tidligere ministre har afvist at stille op til Mateusz Morawiecki/Kaczynski-regeringen. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda siger, at statsministeren er blevet misforstået i sagen om stop for våben til Ukraine.

LÆS  Over 12 millioner mennesker til Polen fra Ukraine

Polens præsident Andrzej Duda, der er den øverstkommanderende for polsk forsvar, siger at statsministeren er blevet misforstået i sagen om stop for leverancer af våben til Ukraine.

– Statsministerens ord blev fortolket på den værst tænkelige måde, siger Andrzej Duda til den frie tv-station TVN.

– Vi vil ikke overføre nyt udstyr der er indkøbt som led i moderniseringen af ​​den polske hær. Sådan forstod jeg det han sagde, siger Duda.

Polens præsident: Korn og våben uden sammenhæng

Debatten om våben er af flere danske og internationale medier sat i forbindelse med den verserende konflikt om kornleverancer til EU. Men det er ikke i den sammenhæng, at den polske statsminister Mateusz Morawiecki kom med udtalelsen om stop for våben til Ukraine.

Mateusz Morawiecki fortalte i en samtale med Polsat, at Polen nu satser på at opbygge sit eget stærke forsvar. Han sagde også, at Polen aktuelt – og som aftalt – ikke har sendt våben til Ukraine længe. Det er der intet nyt i.

Europas stærkeste hær

Og forklaringen er ganske enkel. Polen har ikke flere våben at dele ud af, ligesom i tilfældet med Danmark. Derfor vil Polen indkøbe nye, og vil bygge flere våben og ammunitionsfabrikker, for at styrke eget forsvar. Og det har aldrig været meningen, at de skulle videresendes til Ukraine.

Polen har en ambition om at opbygge Europas stærkeste hær. Polens parlament har besluttet at øge bidraget til militære formål til 4 procent, som er det dobbelt af NATO’s krav.

LÆS  USA: Ingen polske MIG-29 jagerfly til Ukraine

Og det er i kølvandet på den internationale mistolkning af budskabet, at den polske præsident – den øverstkommanderende for polsk forsvar – nu har sat tingene på plads.

LÆS  USA: Ukraine havde ventet dansk F-16 støtte i september

Kritisk tale til FN-generalforsamling

Det har dog vakt en del røre, at den ukrainske præsident Zelensky i en tale til FN-generalforsamlingen langede ud efter Polen, for at gå Moskvas ærinde ved at blokere for ukrainske korn. Da TVN-journalisten spurgte Andrzej Duda om Zelensky stadig er hans ven, svarede Duda:

– Selvfølgelig, når jeg får mulighed for det, vil jeg tale med ham, men bestemt ikke foran rullende kameraer, sagde Duda. Det er en kendt sag, at de to præsidenter har et nært venskab.

Al aftalt polsk støtte til Ukraine fortsætter som aftalt, forsikre såvel Polens præsident som den polske statsminister.