Polens præsident udpeger statsminister uden flertal

præsident i snestorm
Statsminister Mateusz Morawiecki har fået serveretten til at danne en ny regering, selv om han ikke kan samle et flertal. Afgørelsen fra den PiS-udpegede præsident sikre at regeringspartiet kan blive et par uger mere i regeringskontorerne. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens præsident Andrzej Duda har meddelt at statsminister Mateusz Morawiecki får serveretten til at danne regering.


Polens præsident Andrzej Duda har netop meddelt, at det bliver statsminister Mateusz Morawiecki, der får første serveret til at danne en ny polsk regering. Det sker til trods for, at han ikke kan samle flertal.

Oppositionen med Donald Tusk som leder kan samle 248 mandater i Sejmen, mens statsministerens Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) som også har opstillet præsidenten, kun har 194 pladser i det nyvalgte parlament. I sin tale der begyndte klokken 20.00 mandag aften, sagde præsidenten blandt andet.

– Demokratiet i Polen er stærkere i dag end nogensinde før. Der har været et stort engagement for alle parlamentarikere.

– Tak til alle vælgere.

— Den 15. oktober valgte vi vores repræsentanter til Sejmen og Senatet. Valget var præget af rekordstor stemmedeltagelse. Over 74 procent af de stemmeberettigede deltog i afstemningen, sagde præsidenten blandt andet i sin tale.

(Fortsættes under)

Statsminister i længere tid

Nu har statsminister Mateusz Morawiecki indtil den 27. november til at forsøge at danne en regering, men ifølge partierne kan den siddende regeringschef ikke samle et flertal. Derefter kan serveretten gives videre til Donald Tusk, der har et flertal bag sig.

(Fortsættes under)

Støt polennu.dk – vil du hjælpe os lidt på vej? – så bliver vi rigtig glade. Du kan støtte os via Mobilepay 23435905 med valgfrit beløb – eller du kan vælge mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00 med kortbetaling. På forhånd, mange tak!