Polens regeringsparti har mistet vælgeropbakning

Den polske regering er faldet 4 procent i vælgeropbakning ifølge den seneste regeringskontrollerede måling. Resultatet blev da også hurtigt fjernet fra et tweet, men nu er resultatet tilgængeligt. Foto: KPRM.

WARSZAWA: Polens regeringsparti har mistet vælgeropbakning. Det viser en CBOS-måling der er gennemført i juli.

LÆS  Fire folkeafstemninger: 234 stemte for – 210 imod

Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og deres koalitionspartnere i Forenet Højre, har mistet vælgeropbakning i juli. Og der er tale om en markant tilbagegang på 4 procent, hvilket der gør de to største partier næsten lige store. PiS: 29 procent – PO (Borgernes Platform) 28 procent.

Twitter-besked blev fjernet

Det regeringskontrollerede analyse bureau CBOS, udsendte tidligere i dag, en twitter med resultatet af meningsmålingen, der fastslog den markante tilbagegang. Det pågældende tweet blev dog fjernet igen, men det uafhængige medie onet.pl, fik CBOS til at sende resultatet af målingen, der ikke længere var på twitter. CBOS er fondsejet, betalt af skatteyderne – og de arbejder ud fra en særlig lov, og under tilsyn af statsministeren.

Episoden blev omgående kommenteret af flere oppositionspolitikere. Formanden for PO, tidligere statsminister og EU-præsident Donald Tusk skrev på twitter:

– Er der virkelig nogen, der er overrasket over, at regeringens CBOS-undersøgelse forsvandt fra de officielle medier, når målingen viser at PiS har 29 – og KO 28?

(Fortsættes under)

Hvad er der sket?

Siden faldet i målingen er indtruffet er der sket følgende omkring regeringen. Partiformand Jaroslaw Kaczynski har fyret de fire vicestatsministre der var, og indsat sig selv som vicestatsminister. Og så har PiS-partiet skiftet valgkampleder. Kaczynskis parti vil også gennemføre en folkeafstemning om den fælles EU-flygtninge politik, som en afstemning i Polen ikke kan lave om på. Og så har regeringen fastholdt den særlige antikommunist-lov, som også kaldes for Tusk-loven, da den skulle hindre hans opstilling til valget. En lov som både USA og EU har fordømt i kraftige vendinger, og som den polske præsident Andrzej Duda straks fortrød han havde underskrevet. Uanset årsagen, er der tale om et markant fald.

Vælgeropbakning til partierne

Den seneste måling viser følgende fordeling:

  • Lov og Retfærdighed (PiS) m.fl. – 29,1 procent (-4,0%)

  • Borgernes Platform (PO) m.fl. – 28,2 procent (+1,6%)

  • Konføderationen – 8,6 procent (+0,8%)

  • Polen 2050/Bondepartiet (TD/PSL) – 5,5 procent (+0,8%)

  • Venstre (Lewica) – 4,6 procent (-0,4%)

Ifølge målingen kommer Venstre (Lewica) ikke over spærregrænsen, der er på 5 procent. Hvis flere partier stiller op under samme liste, er spærregrænsen 8 procent.

LÆS  Kaczynski fyrer alle vicestatsministre og bliver det selv

Undersøgelsen er gennemført mellem den 3. og 16. juli.

LÆS  Polens præsident godkender forhøjelse af børnepenge