Polens udenrigsminister på Bornholm mandag og tirsdag

Udenrigsminister Bornholm
Mateusz Morawiecki

KØBENHAVN: Udenrigsminister Zbigniew Rau og hans danske kollega mødes på Bornholm mandag og tirsdag, meddeles det søndag.

LÆS  Kvinden der skabte venskaber i øst og vest: 100 år i dag

Det stort opsatte energitopmøde der var planlagt på Bornholm for nylig om energi ø og havvind i Østersøen, var ikke nogen succes når det gælder Polen, set med danske øjne. Selv om der til mødet var enighed om at fremme havvind i Østersøen, så kom der ingen indrømmelser eller tilsagn fra polsk side. Polens statsminister brugte mødet – der blev flyttet til Marienborg ved København (statsministeren embedsbolig) grundet flystrejke på Bornholm – til at komme med nye angreb på Tyskland og EU. Nu gøres der et nyt forsøg for at få polakkerne til at tilslutte sig havvind i Østersøen. På mødet indgik Danmark aftale om havvind med Estland, Letland og Litauen.

Polske udenrigsminister til Bornholm

Udenrigsministeriet i København har nemlig søndag middag meddelt, at den danske udenrigsminister Jeppe Kofod er vært for et todages møde på Bornholm for sin polske kollega Zbigniew Rau. Det er sikkerheds- og energipolitik i regionen der er på dagsorden.

– Det er klart, at Ruslands ulovlige og brutale angreb på Ukraine – og den generelt mere aggressive russiske adfærd – har øget spændingsniveauet i Østersøregionen. Vi har som allierede en fælles forpligtelse til at bidrage til fred og stabilitet. Derfor er det vigtigt for mig at kunne tage nogle grundige drøftelser med min polske kollega om vores samarbejde om energi og sikkerhed i Østersøen, siger udenrigsminister Jeppe Kofod forud for turen.

LÆS  USA: Ingen polske MIG-29 jagerfly til Ukraine

Udenrigsminister på ø rundvisning

Under besøget skal de to udenrigsministre blandt andet møde soldaterne på Almegårds Kaserne og se F16 afvisningsberedskabet ved Bornholms Lufthavn. Turen går også til Rønne Havn, som bliver central for udbygningen af vindenergi i Østersøen, efter at lande omkring Østersøen den 30. august blev enige om at syvdoble mængden af strøm fra havvind i Østersøen. Men der var ingen konkrete tilsagn fra polsk side, om end polakkerne underskrev mødets sluterklæring. Det skal topmødet formentlig rette op på.

LÆS  Ukraines og Polens elnet vil blive forbundet i år

– Det bliver stadigt tydeligere, at vores fælles sikkerhed ikke udelukkende handler om det rent militære. Energiforsyningen er et centralt element for vores fælles sikkerhed. Derfor spiller Bornholm en vigtig rolle med den netop indgåede Marienborgerklæring om en betydelig udbygning af havvindenergi i Østersøen. Det potentiale glæder jeg mig til at tale videre om på havnen i Rønne, siger Jeppe Kofod.

LINK: Marienborg erklæringen

Polens statsminister kræver mere energisikkerhed

 

polennu.dk har ikke bygget en betalingsmur.

Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Vælg mellem

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00.