Polske fagforeninger opruster efter dansk model

  Maja_g_giannoccaro_polen_polennu

  De polske fagforeningers nye organisation, 4F, vil være aktive i markedsføringen for at skaffe flere medlemmer, og det gøres blandt andet med unge piger og omfattende merchandising. Bemærk de elegante og diskrete 4F logoer på klaphat og handsker. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk/MAJA G.


  WARSZAWA: De polske fagforeninger har slået sig sammen i en ny organisation, og vil arbejde for at indføre den danske model i Polen.


  Polens største fagforening OPZZ Solidarnosc og en række andre forbund under OPZZ, har slået sig sammen for at presse den polske regering til at indføre den danske model i Polen. Det oplyste formanden på et pressemøde i Gdansk tirsdag.

  Valg i efteråret

  Kravet kan blive en bombe for den liberale regering, forud for efterårets parlamentsvalg i Polen. I forvejen er regeringen hårdt presset i de fleste meningsmålingerne.

  Dansk forbillede

  – Vi har set hvordan de danske fagforeninger har haft indflydelse og gennemslagskraft til at sikre solidariske og rimelig forhold på det danske arbejdsmarked, det kan vi lære af i Polen. Vi har taget de danske slogans om solidaritet og kollektive overenskomster med i vor nye organisation, siger Lech Wisniewski fra OPZZ Solidarnosc, der er eneste kandidat til posten som 4F’s første formand.

  4F større end 3F

  OPZZ har sammen med tre andre fagforeninger dannet i ny fagforeningssammenslutning med navnet 4F, efter dansk forbillede.

  – Vi ved fra vore danske kolleger, at markedsføring og synlighed er vigtig, og derfor har vi iværksat en større kampagne der skydes i gang den 1. maj i Gdansk, på skibsværftet hvor den verdensberømte fagforening blev skabt i august 1980, siger Lech Wisniewski.

  Vælges til august

  Den nye formand skal formelt vælges på det første landsrådsmøde, der skal holdes den 31. august i det nye Europæiske Solidarnosc Center – hvor Lech Walesa har kontor – og på 35 års dagen for aftalen mellem Solidarnosc (det polske folk) og de kommunistiske myndigheder. Lech Wisniewski anses dog af de polske iagttagere, som en sikker vinder, da han også står bag initiativet.

  Trange kår

  Siden kommunismens kollaps i Polen i 1989, har alt med røde faner, fagforeninger, og arbejdernes sag ikke virket tiltalende for polakkerne, der naturligt nok har sat det i forbindelse med de kommunistiske ”fagforeningen”under den periode, hvor polakkerne ikke var herre i eget hus. Det er også en kendsgerning, som den nye 4F sammenslutning er klar over. I deres pressemeddelelse hedder det:

  Ung målgruppe

  – Vi vil skabe et tiltrængt pust til det støvede image polske fagforeninger har, og derfor vil det være unge der på gader og stræder i den næste periode, udbreder kendskabet til den nye sammenslutning. De frivillige er blevet udstyret med 4F merchandising, der skal være med til at gøre organisationen populær fra begyndelsen.

  Dansk glæde

  Den danske HK-formand Kim Simonsen, der også er formandskandidat til LO, synes det er glædeligt, at polakkerne nu er indstillet på at arbejde med den danske model.
  – Det er en fornøjelse, at de polske arbejdere kan tage ved lære af den måde vi gør tingene på her i Danmark, siger Kim Simonsen.

  Tvivler på navnet

  – Men når alt det positive er sagt bliver jeg også nødt til at sige, at personligt aldrig ville vælge navnet 4F, men da langt hellere om noget der minder om LO, da det jo er en sammenslutning der skal repræsentere andre faggrupper end jord og betonarbejderne, siger Kim Simonsen til polennu.dk.

  – Jeg ville have håbet, at de ikke blot havde taget kontakt til 3F, men også været i dialog med andre fagforbund, eller i det mindste LO, siger HK-formanden.