Polske landmænd frygter kornhøst på grund af tørke

kornhøst
Polske landmænd frygter årets kornhøst, som på grund af tørke allerede nu ventes at være 20 til 50 procent lavere end normalt. I forvejen af polske bønder ramt af import fra Ukraine og en inflation på 20 procent, der har udhulet zlotyens værdi. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polske landmænd venter en kornhøst i år der frygtes at være 20 – 50 procent lavere end normalt. Og landbruget har ellers kriser nok i forvejen.

LÆS  Dansk minister: Svaret er ikke et importforbud

Polske landmænd frygter årets kornhøst. Den aktuelle tørke og manglende udsigter til nedbør, får polske landmænd til at frygte at årets kornhøst, bliver 20 – 50 procent lavere end ventet.

– Vi har ikke haft en dråbe regn i to uger, men vi har det trods alt bedre end dem i Wielkopolska, der er virkelig tørke der, siger Ryszard Maj, en landmand fra Lubuskie-regionen til Gazeta Wyborcza.

Mediet forudser, at hvis der ikke kommer regn i juni, vil der være meget lidt korn.

– Jeg kan allerede nu sige, at årets kornhøst bliver meget dårligere end det normal gennemsnit, siger Ryszard Maj. Landmanden regner med at årets kornhøst bliver 20 procent mindre i år end normalt.

Juni måned er helt afgørende for kornhøsten. Men juni tegner til at blive helt katastrofal, meteorologernes prognoser giver ingen grund til optimisme. Der vil falde mindre nedbør end normalt, mens temperaturerne vil være højere end gennemsnittet for juni normalt.

Værst ved Poznan

Værst ser det ud for landmændene fra Wielkopolska, altså Poznan regionen, som er særligt ramt af tørke. Her forudser man, at årets afgrøder bliver fra 20 til 50 procent lavere. Manglen på regn påvirker også grøntsager. Det er allerede gået ud over mange løgplantager.

Flere kriser

Det er ikke kun vejret, der rammer de polske landmænd. Også krigen i Ukraine, og den pludselige import af ukrainsk korn, har i forvejen betydet at de polske landmænd får 40 procent mindre for deres korn, end normalt. Og det er efter regeringens særlige tilskud, der skulle rette op på landmændenes situation.

LÆS  Medie: Polen opbygger Europas bedste hær

Det er ikke kun Polen der er hårdt ramt af tørke. Også i Rumænien, Bulgarien, Letland og Litauen er situationen alvorlig. Den manglende nedbør er også ved at true den tyske kornhøst, skriver Gazeta Wyborcza.

Polske landmænd er utilfredse med lave priser på korn 

LINK: Polske landmænd er utilfredse med lave priser på korn

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

LÆS  Ukraines præsident Volodymyr Zelensky er i Polen