Præsident kandidat vil fastholde sociale reformer

Regionsformand, Olgierd Geblewicz, Vestpommern sammen med Warszawa borgmester. Privatfoto.

WARSZAWA: Præsident-kandidat Rafal Trzaskowski, vil fastholde PiS-regeringens sociale reformer, men på alle andre områder vil han skrue tiden tilbage.

LÆS  NIK: Præsidentvalget var i strid med forfatningen

– Jeg vil forene Polen, vi skal ikke have et Polen med had, men et forenet Polen med respekt og tolerance, sagde præsident-kandidat Rafal Trzaskowski på valgkampens sidste dag.

Uafhængige domstole og frie medier

Han uddelte også ros til den siddende PiS-regering, på grund af de sociale reformer. Og han garanterede, at disse sociale forbedringer vil fortsætte, når han blive præsident. Men når det gælder domstolene og de frie medier vil Warszawa-borgmesteren skrue tiden tilbage til før Kaczynski kom til magten.

– Det første jeg vil gøre, er at tage alle justitsministerens nye beføjelser tilbage, sagde Trzaskowski. Derudover vil han give de frie medier bedre muligheder, og lukke den regeringskontrollerede nyhedskanal TVP Info.

TVP: ”Jødeborgmester”

På den regeringskontrollerede tv-kanal blev Rafal Trzaskowski torsdag, beskyldt for at repræsentere jøder, og TVP gjorde sig endnu engang skyldig i jødeforfølgelse og had mod jøder og andre ikke-polakker. En tilsvarende hetz mod Gdansk-borgmester Pawel Adamowicz, førte til at han blev myrdet efter talrige mordtrusler i 2019.

Bedre forhold til EU

Den nye kandidat, der fører minimalt i meningsmålingerne, har også lovet, at han vil genoprette det gode forhold til blandt andet EU, efter at samarbejdet har været problemfyldt, siden præsident Duda og Jaroslaw Kaczynski, kom til magten for fem år siden.

Hjælp til præsident

Præsident Andrzej Duda har i sin afslutning af valgkampen, fået hjælp af tidligere statsminister Beata Szydlo – og i PiS lejren har man sat alle sejl til, for at få Duda genvalgt. De vil værne om de polske familieværdier, og har et forslag liggende i skuffen om yderligere stramninger i den polske abortlov, der kan betyde fængsel på op til 8 år for en abort. En lov som præsidenten allerede har lovet at han vil skrive under, hvis den bliver vedtaget i det polske parlament.

LÆS  NIK: Præsidentvalget var i strid med forfatningen
LÆS  NIK: Præsidentvalget var i strid med forfatningen

På Andrzej Dudas vegne lovede partiformand Jaroslaw Kaczynski, at præsidenten ikke ville nationalisere alle medierne i Polen, men blot sørge for at de får polske ejere. PiS har tidligere trukket et forslag, der betyder at udenlandske virksomheder højst kan eje 25 procent af et polske medie. Et standpunkt der strider mod aftalerne i EU og med USA.

Ingen adoptionsbørn

I denne uge har mange danske og internationale medier skrevet, at præsident Andrzej Duda nu vil forbyde adoption af børn til forældre af samme køn. På det område er der ingen forskel på de to kandidaters holdning. Det eneste nye er at præsidenten nu vil have skrevet reglen ind i forfatningen. Begge kandidater har også foreslået, at mødre får 200 zloty om måneden pr. barn de har født, når de pensioneres.

Afgørende valg

Valget i Polen er vigtig for de polske relationer til EU, USA og andre vigtige samarbejdspartnere. Men det er også afgørende historisk vigtigt for polsk indenrigspolitik. Hvis ikke præsident Andrzej Duda vinder, er der store chancer for at regeringsalliancen, Forenet Højre, går i opløsning. Derfor vil Kaczynski og Co. sætte alt ind for at vinde præsidentvalget søndag.

Omvendt vil et nederlag til Rafal Trzaskowski formentlig også betyde enden for partiet Borgernes Platform, som Donald Tusk stiftede i 2001, samme år som PiS blev dannet af Kaczynski-brødrene. Begge partier har været præget af interne skandaler.

Præsidenter stemmer på borgmester

Indtil en gang i næste uge, er alt sammen bare gisninger. Den første exitpoll kommer søndag klokken 21.00, når valgstederne lukket.

De tre tidligere og nulevende præsidenter i Polen; Lech Walesa, Aleksander Kwasniewski og Bronislaw Komorowski, anbefaler alle, at polakkerne stemmer på Rafal Trzaskowski for at sætte et punktum for Jaroslaw Kaczynskis politiske liv.

LÆS  Kvinde frikendt for at fornærme præsidenten
LÆS  Kvinde frikendt for at fornærme præsidenten

Til midnat indføres der spærretid, og det bliver dermed forbudt at føre valgkamp indtil valgstederne lukker søndag aften.

Mere om præsident-valget i Polen?
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.