Præsident lover parlamentsformand at overholde forfatningen

Parlamentsformanden Szymon Holownia efter det første møde med præsident Andrzej Duda. Mødet varede halvanden time, og præsidenten lovede at ville overholde forfatningen. Foto: Sejm/X-twitter.

WARSZAWA: Præsident Andrzej Duda har lovet parlamentsformanden at overholde forfatningen. Duda forventer at have regering klar om en uge.

LÆS  Donald Tusk: Vi har en ministerliste klar

Det første møde mellem præsident Andrzej Duda og den nyvalgte formand for Sejmen, Szymon Holownia er netop slut. Duda lovede den ny parlamentsformand at overholde forfatningen i forbindelse med udpegelse af ny regering.

Duda: Ny regering om syv-otte dage

– Præsidenten bekræftede, at om syv-otte dage, så vil Mateusz Morawiecki være klar med sammensætningen af ​​sin regering, sagde Hołownia efter mødet.

Udtalelsen fra præsident Duda er overraskende, da Mateusz Morawiecki ikke kan samle en regering, der kan mønstre et flertal i Sejmen.

– Præsidenten forsikrede mig om, at han vil overholde alle de forfatningsmæssige bestemmelser i forbindelse med dannelsen af ​​regeringen, sagde parlamentsformanden.

Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) blev det største parti ved valget den 15. oktober. Men partiet tabte regeringsmagten, og har ikke muligheden for at danne et flertal. Mateusz Morawiecki fra PiS er alligevel udpeget som forhandlingsleder af præsidenten.

Ny regering aftalt

Et markant flertal i parlament bestående af Borgernes Platform (PO/KO), Den Tredje Vej (Polen2050/PSL) og Lewica (Venstre) har allerede indgået aftale om at danne regering, og med tidligere statsminister Donald Tusk som statsminister.

Overholde forfatningen

– Mødet varede halvanden time, og vi talte om meget, sagde Szymon Holownia efter mødet med præsidenten. Holownia fortalte også, at præsidenten ikke nævnte hans tiltrædelsestale som parlamentsformand, men han lovede at ville overholde forfatningen.

 

LÆS  Præsident: Appel om bredt samarbejde midt i krisen

LÆS  Donald Tusk: Vi har en ministerliste klar