WARSZAWA: Beslutningen om at begrave præsident Lech Kaczynski i Wawel Slottets katedral i Krakow har delt Polen. Kirken menes at have anbefalet familien at vælge den tidligere hovedstad.
LÆS  Alarm: Høj luftforurening i Krakow og Katowice


Polakkerne samlede sig i fælles sorg ugen igennem over tabet af deres præsident og hans følge efter lørdagens tragiske flystyrt, der kostede 96 polakker livet i Smolensk ved Katyn i Rusland.

Men freden mellem fløjene i Polen var kortvarig. Nu er polakkerne splittet om begravelsesstedet for den afdøde polske præsident Lech Kaczynski.

Demonstranter i flere byer

’Krakow er for konger, Warszawa for præsidenter’ står der på demonstranternes banner i den tidligere polske hovedstad Krakow. 2.000 demonstranter samlede sig i byens centrum for at protestere mod valget af Krakow til bisættelsen af præsident Lech Kaczynski.

Men også i Gdansk, Poznan og Warszawa var der demonstrationer. Bannerne henviser til, at Krakow er hvilested for Polens konger, og stedet hvor også Jozef Pilsudski er begravet. Pilsudski førte Polen til uafhængighed i 1918 da Polen kom på landkortet igen, og regerede i landet frem til sin død i 1935.

Katyn-filmens fader: Uheldigt

Den polske filminstruktør Andrzej Wajda, der har lavet filmen Katyn om russernes henrettelser af den polske elite i 1940, kalder begravelsen af præsidenten i Krakow for: ’en meget uheldig beslutning’.

Stop protesterne

Det lokale medlem af parlamentet, valgt i Krakow for regeringspartiet Borgernes Platform, støtter derimod ideen med begravelsen i Krakow, og mener at demonstrationerne bør ophøre omgående.

– Jeg ser bisættelsen som et symbol og en hyldest til alle ofrene for katastrofen i Smolensk (ved Katyn, red.), og til dem, der døde i Katyn for 70 år siden, sagde han til det respekterede dagblad Rzeczpospolita.

LÆS  Fodboldklubben Wisla Krakow får inddraget licens

Ikke regeringens valg

Polens fungerende statsoverhoved, og formentlig landets næste præsident, Bronislaw Komorowski, sagde i går, at det ikke er regeringens valg at den afdøde præsident skal bisættes i Krakow.

LÆS  Nye afsløringer om Kaczynski-misbrug af statens fly

Kirken bag valg?

Tilhængere af kirken har med banner takket kirken for, at den afdøde præsident Lech Kaczynski skal bisættes i Krakow. Flere polske iagttagere mener, at den katolske kirke har presset på, for at få familien til at pege på Krakow.

Regeringen tilbød to andre muligheder for begravelse i den nuværende polske hovedstad Warszawa, som blev afvist.

Præsidenten delte vande

Lech Kaczynski var stærk nationalistisk og katolsk, og delte vandene i Polen. Der har også været åbenlyse konflikter mellem den polske regering og præsidenten, ligesom Lech Kaczynski først i allersidste øjeblik ratificerede Lissabon-traktaten sidste år.

Ikke første statsleder i flystyrt

Når Lech Kaczynski søndag bisættes bliver det formentlig ved siden af general Sikorski, der var eksilleder i Polen under Anden Verdenskrig. Han omkom ved et mystisk flystyrt på den amerikanske uafhængighedsdag i 1943 umiddelbart efter starten i Gibraltar.

Bare to måneder tidligere havde Stalin afbrudt de diplomatiske forbindelser med eksilregeringen, fordi Sikorski krævede en undersøgelse af Katyn-massakren.

Præsident Kaczynskis fly styrtede ned i nærheden af Katyn i Rusland, og samtlige 96 ombordværende omkom.

Katyn er ikke uden grund blevet et tragisk symbol i den polske historie.