Præsidenterne Lech Walesa (1990-1995), Bronisław Komorowski (2010-2015), Aleksander Kwasniewski (1995-2005) og syv tidligere statsministre, vil ikke stemme ved det planlagte præsidentvalg den 10. maj. Arkivfoto.

WARSZAWA: Seks tidligere polske statsministre og tre præsidenter vil ikke stemme ved det planlagte præsidentvalg den 10. maj. De appellerer til at valget udsættes, som forfatningen giver mulighed for.

LÆS  Første person med corona-virus i Polen

 

Det er mildt sagt et usædvanligt drama der udspiller sig i forbindelse med det planlagte præsidentvalg i Polen den 10. maj. Ifølge en ny forfatningsstridig valglov, der endnu ikke er vedtaget, skal valget gennemføres med brevstemmer. Det betyder blandt andet at millioner af polakker i udlandet ikke kan stemme, og at postbude kan blive effektive spredere af corona-virus.

Smitte spredning

En fejl i det forberedende lovarbejdet betyder også, at samtlige mere end 30 millioner vælgere skal skrive under på, at stemmesedlen er udleveret af postbuddet. Der har selvsagt ikke været nogen valgkamp i Polen, og kandidaterne til præsidentembedet – og otte ud af ti polakker – vil have valget udsat.

Men det vil regeringspartiet ikke. Partiformanden Jaroslaw Kaczynski har til Financial Time sagt, at han ikke tror at Andrzej Duda kan blive genvalgt, hvis ikke valget gennemføres den 10. maj.

Donald Tusk stemmer heller ikke

I denne uge sagde tidligere statsminister Donald Tusk (2007-2014) at han vil boykotte valget. Nu har også tre tidligere polske præsidenter, og seks andre tidligere regeringsledere, meddelt, at de heller ikke vil deltage i valget. I en fælles erklæring fra de ni hedder det blandt andet:

Valget af præsidenten for Republikken Polen bør finde sted i overensstemmelse med forfatningens bestemmelserne og på en måde, så der ikke kan rejses tvivl om at valgets legitimitet, integritet og tilgængelighed.
Polens forfatning indeholder en passus om indførelse af undtagelsestilstand, der kan udsætte valget. En landsomfattende pandemi er helt klart dækket ind i forfatningen, under ekstraordinære forhold, som naturkatastrofer etc. At gennemføre valget, som Lov og Retfærdigheds-parti (PiS) insistere på, er mod forfatningen og mod Sejmens regler. Det bliver ikke et hemmeligt og frit valg, og alle vælgere får ikke stemmesedler. Det giver også mulighed for, at andre kan bruge valgkortene – og det bliver umuligt at tjekke valgresultatet, skriver de tidligere polske toppolitikere.
At gennemføre et valg midt i en voldsom pandemi udgør en stor trussel for borgernes liv og helbred. Proceduren om brevstemmerne gør valget til et pseudo-valg.
Vi vil ikke tage del i valget. Vi håber, at de kandidater og vælgere, der deler vores bekymring for Polens demokratiske fremtid vil gøre det samme.

Lech Walesa, præsident 1990-1995
Aleksander Kwasniewski, præsident 1995-2005
Bronisław Komorowski, præsident 2010-2015
Jan Krzysztof Bielecki, statsminister 1990-1991
Włodzimierz Cimoszewicz, statsminister 1996-1997
Leszek Miller, statsminister 2001-2004
Marek Belka, statsminister 2004-2005
Kazimierz Marcinkiewicz, statsminister 2005-2006
Ewa Kopacz, statsminister 2014-2015

 

LÆS  Taber vil klage til højesteret over præsident-valget
LÆS  VALG: De gamle polakker stemte på Andrzej Duda