Reform af folkeskolen kan udløse mere uro

  praesident_andrzej_duda_koebenhavn_polennu

  Polens præsident Andrzej Duda har underskrevet en kontroversiel lov om folkeskolen i Polen, der betyder et farvel til mellemskolen fra september. Foto: Lars Møller, polennu.dk.


  WARSZAWA: Polens præsident har underskrevet en ny lov, der betyder fundamentale ændringer af den polske folkeskole.


  En ny lov om folkeskolen i Polen er genstand for ny polsk uro. Loven er netop blevet underskrevet af Polens præsident Andrzej Duda og er dermed en realitet. Lærerorganisationerne har varslet strejker og protester.

  Fra september

  Den nye kontroversielle lov træder i kraft 1. september, og betyder at mellemskolen afskaffes i Polen. Fremover skal der være en grundskole på otte år, og herefter kan eleven vælge en akademisk eller erhvervsmæssig retning på henholdsvis fire og fem år.

  I dag går polske skolebørn seks år i grundskole, tre år i mellemskole, og tre år på gymnasium.

  Har lyttet

  Den polske præsident siger i en kommentar, at han har lyttet til mange standpunkter for og imod, men at han besluttede sig for at underskrive reformen som han mener er nødvendig. Men det synspunkt deler lærerne ikke.

  37.000 lærerjob

  Organisation for de polske lærer er skuffet over beslutningen, og har varslet protester og strejker. Lærerne mener, at reformen er en tilbagegang for det polske skolesystem, og at den vil koste 37.000 lærerjob i Polen. Lærerne vil også igangsætte en underskrift indsamling, for at få sagen genbehandlet i parlamentet. Statsminister Beata Szydlo har lovet, at reformen ikke vil betyde færre lærerjob.

  Mere uro på vej?

  Uroen omkring skolereformen kan tage fart, da mange menige polakker også er imod de nye omlægninger. Protesterne og strejker kan efter flere polske iagttageres meninger bliver værre end oprøret mod et flertal i parlamentet, der besluttede sig for at indfører en skrappe abortlov sidste efterår. En lov som parlamentet få dage efter må trække tilbage.