WARSZAWA: 30 procent af aktierne i det statsejede forsikringsselskab PZU blev sat til salg i går. Det er Warszawas største introduktion, og den største i Europa de senere år.
LÆS  Påskeliljer for Warszawa på sidste arbejdsdag


Den største introduktion af et nyt selskab på Warszawa Fondsbørs nogensinde begyndte i går. 30 procent af aktierne i det statsejede forsikringsselskab PZU blev sat til salg. Børsen i Warszawa er nitten år gammel.

Ifølge engelske Financial Times er det samtidig den største børsintroduktion i Europa siden 2007.

Staten sælger ud

Den polske stat ejer 55 procent af aktierne i PZU, efter den i oktober sidste år solgte en ejerandel på 30 procent til det hollandske forsikringsselskab Eureko.

En tredjedel af de aktier, som nu sælges, tilhører i dag staten, mens resten bliver udbudt af Eureko.

En test af polsk økonomi

Børsintroduktionen af PZU kommer efter en uge, hvor børsen i Warszawa ligesom andre aktiemarkeder verden over har været mærket af krisen i den græske økonomi.

– Dette vil blive en lakmustest for, hvordan investorerne ser på den polske økonomi, siger topchefen i PZU, Andrzej Klesyk ifølge Financial Times.

13 procent i kursstigning

På den første dag tog investorerne godt imod den nye aktie.

Kursen var fra dagens start sat til 312,50 zloty, men steg hurtigt med omkring 13 procent. Det niveau holdt dagen i gennem.

Salget af aktierne i PZU er et led i den polske regerings privatiseringsprogram, der skal indbringe statskassen omkring 30 milliarder zloty. Det er EU, der har krævet et frasalg/privatisering af flere statslige virksomheder.

LÆS  USA advarer om vold i Warszawa på søndag
LÆS  Nye afsløringer om Kaczynski-misbrug af statens fly