Tidligere formand vraget til parlamentets ledelse

Tidligere formand
Den 64-årige tidligere parlamentsformand Elzbieta Witek bliver ikke sit partis repræsentant i Sejmens ledelsen. Hun er for belastet, mener et flertal i parlamentet. Arkivfoto.

WARSZAWA: Det tidligere regeringsparti Lov og Retfærdighed (PiS) er ikke længere repræsenteret i parlamentets ledelse. Tidligere formand er for belastet.

LÆS  Exit-poll: Slut med Kaczynski-regeringen

Polens parlament skulle mandag vælge seks næstformænd til præsidiet for underhuset Sejmen. En konstruktion der er lavet, for at give plads til fra hvert af partierne i det nyvalgte parlament. Men der blev kun valgt fem. Ingen fra det tidligere regeringsparti.

Tidligere formand har overtrådt forfatning

Den tidligere formand for parlamentet Elzbieta Witek fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS) blev indstillet af partiet til at blive næstformand. Men det afviste et flertal i parlamentet.

Den tidligere formand har overtrådt forfatningen, og er ikke egnet i den polske ledelse, mener et flertal. Beskeden blev også givet inden afstemningen, men PiS ville ikke give sig og opstille en anden kandidat.

Elzbieta Witek blev spurgt, om hun ikke kunne se problemet?

– Jeg har intet at bebrejde mig selv, især da denne embedsperiode var usædvanlig vanskelig, som du udmærket ved, sagde den tidligere parlamentsformand.

De fem næstformænd

De fem valgte næstformænd er: Krzysztof Bosak, Konføderationen, Włodzimierz Czarzasty (Venstre/Lewica), Piotr Zgorzelski (PSL), Dorota Niedziela og Monika Wielichowska – begge Borgernes Platform (PO/KO).

Den nyvalgte formand for Sejmen er Szymon Holownia, der dermed også repræsentere partiet Polen 2050.

Afventer PiS

Det er stadig muligt, at Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) får en repræsentant i præsidiet, men det kræver at partiformand Jaroslaw Kaczynski udpeger en anden person, end den belastede forhenværende parlamentsformand. Det har han afvist tidligere.

LÆS  Officielt: 23 procent har stemt – 5 procent flere end sidst

 

LÆS  Indblik: Hvem arbejder præsidenten for – polakkerne eller PiS?