Tidligere præsident: Putin er klar til 3. verdenskrig

Polen 3. verdenskrig
Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski (1995-2005) advarer om Putin: Han er ikke skør, men han er heller ikke normal, siger den tidligere præsident. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski siger til polsk medie, at han tror Putin er klar til 3. verdenskrig.

LÆS  Stoltenberg: Ukraine bliver medlem af NATO

Polens tidligere præsident Aleksander Kwasniewski, der var præsident fra 1995 – 2005, siger til det polske medie Tygodnik Interia, at han er sikker på, at Putin kan finde på at indlede 3. verdenskrig. Det er ikke første gang, at den populære præsident advarer om Putin.

– Putin er klar til at gå langt. Den russiske doktrin i dag er, at hvis verden skal eksistere uden Rusland, så er det bedre, at den slet ikke eksisterer, siger Kwasniewski.

Krig kan udsætte valg i Polen

Den tidligere præsident blev også spurgt om han tror at en krig kan påvirke valget i Polen, der skal holdes senest den 5. november i år.

– Selvfølgelig. Hvis Putin i sit vanvid beslutter sig for at angribe strategisk vigtige steder, f.eks. våbentransporterne til Ukraine, så er der en helt ny situation. – Hvis det sker, så går vi uundgåeligt ind i scenariet med 3. verdenskrig, siger den tidligere polske præsident.

Det kan betyde indførelsen af ​​undtagelsestilstand, og så bliver hele valgprocessen efter forfatningen, udskudt på ubestemt tid.

En mulighed: 3. verdenskrig

Den tidligere præsident blev spurgt, om han virkelig tror at Putin kan finde på at angribe i Polen?

– Putin kan godt finde på at gøre det. Hvis vi går ud fra, at Medvedevs udtalelser ikke bare er et udtryk for hans syge drømme, så er den russiske doktrin i dag, at hvis verden skal eksistere uden Rusland, så er det bedre, at den slet ikke eksisterer. Det tror de virkelig på, siger Kwasniewski.

LÆS  Polens præsident bryder igen aftale med USA

– Hvis der var folk omkring Putin i Rusland, der ville være i stand til at vurdere situationen rationelt og nøgternt, så ville jeg være mere rolig. Men det tror jeg ikke. I dag er Putin fuldstændig isoleret, en isoleret mand, og han har skabt en konstruktion der er baseret på et enmandsstyre, så kan han træffe en katastrofal beslutning. Selvfølgelig håber jeg, at nogle af hans generaler vil protestere hvis det sker, men jeg er langt fra sikker på det, siger Kwasniewski.

LÆS  Forhandlinger mellem Ukraine og Rusland afsluttet

Endnu en advarsel

Det er ikke første gang i år, at den tidligere præsident advarer om risikoen for en 3. verdenskrig – det gjorde han også på årsdagen for den russisk invasion i Ukraine, den 24. februar.

– Putin er ikke skør, men han er heller ikke normal, sagde han dengang.

Den tidligere polske præsident taler, skriver og forstår russisk mentalitet, og hans holdning kan være vigtigt, da han nævnes som afløser for Jens Stoltenberg som NATO-generalsekretær, når der efter planen skal udpeges en ny til september. Det er også muligt at Stoltenbergs periode forlænges igen, på grund af Putins krig og invasion af Ukraine.

LINK: Polsk kandidat til NATO generalsekretær

Ny NATO-generalsekretær: Polsk kandidat i spil

LINK: Polsk kandidat til NATO generalsekretær

Støt polennu.dk og få mere viden

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

LINK: Støt polennu.dk og få flere gratis nyheder

 

LÆS  INDBLIK: Polen kan ikke give Leopard-kampvogne til Ukraine