Donald_Tusk_Polen_Litauen_Andrius_Kubilius_polennu

Litauens statsminister Andrius Kubilius sammen med sin polske kollega, Donald Tusk i Warszawa. Foto: Maciej Smiarowski.


WARSZAWA: Litauens statsminister besøg Polen efter uroligheder mellem polakker og litauere.


Den litauiske statsminister Andrius Kubilius udtrykte håb om tøbrud i forholdet mellem Polen og Litauen, da han besøgte den polske hovedstad Warszawa.

Efter et møde med sin polske kollega, Donald Tusk, sagde Andrius Kubilius:

– Tiden er inde, hvor vi må vende tilbage til en mere rationel tone og opfattelsen af problemerne i forholdet mellem den polske og litauiske regering, sagde den litauiske statsminister.

Ikke gidsel i interne forhold

– I mine samtaler med Donald Tusk, talte vi meget åbent, og om, at samarbejdet mellem vore regeringer ikke må være gidsel for de følelsesladede emner, der har rod i indenrigspolitiske forhold, sagde den litauiske regeringsleder.

Nedkøling siden november

I november opstod der krise i forhandlingerne mellem de to lande, da Litauen ville reformere uddannelsessystemet, og afskaffe det polske mindretals polsk undervisning i flere fag i skolerne. Der har også været forslag fremme i Litauen om, at polakker i landet, ikke kan få officielle dokumenter med deres polske navne.

Ikke brug for storebror

I januar blev den litauiske udenrigsminister Audronius Azulis citeret for at sige, at hans landsmænd “ikke har brug for en storebror”, og at ”Polen var i en blindgyde” ved at blande sig i interne litauiske anliggender.

Nulstillet forhold

Den polske udenrigsminister Radek Sikorski, der i lang tid har nægtet at sætte sin fødder i Litauen, sagde i sidste uge, at nu var forholdet mellem de to lande igen blevet ”nulstillet”.