Tre personer anholdt i aflytnings-sag af politikere

  Tre_personer_anholdt_i_aflytnings-sag_af_polske_politikere_i_Polen

  Det er anklagemynidgheden i Warszawa-Praga, der efterforsker sagen om de ulovlige aflytninger af polske top-politikere. Foto: Anklagemyndigheden Warszawa-Praga.


  WARSZAWA: En person blev tirsdag sigtet og to anholdt i sagen om ulovlige aflytninger af polske top-politikere og embedsmænd.


  En tjener på restaurant Amber Room i Sobianski paladset i Warszawa blev tirsdag sigtet for at have anvendt aflytningsudstyr til at skaffe sig informationer, som han ikke var berettiget til. Det meddelte den polske anklagemyndighed tirsdag eftermiddag ifølge det polske nyhedsbureau PAP. Sigtelsen kan give op til to års fængsel.

  To anholdt

  Tjeneren fra Amber Room meldte sig selv til politiet og blev efter en afhøring sigtet for forbrydelsen. Derudover blev to andre personer også anholdt tirsdag. De to bliver afhørt onsdag, men anklagemyndigheden vil ikke oplyse yderligere om deres identitet.

  Ifølge dagbladet gazeta.pl og TVN24 er den ene anholdte en af Polens rigeste forretningsfolk Marek Falenta, der ejer 40 procent af aktierne i firmaet Sklady Wegla, der importerer kul fra blandt andet Rusland.

  En sigtet i sidste uge

  Allerede i sidste uge blev første person sigtet i sagen om de ulovlige aflytninger. Det var direktøren for restauranten Sowa i Przyjaciele. Manden blev dog senere løsladt imod kaution.

  Ulovlige lydoptagelser

  Sagen begyndte at rulle forrige weekend, hvor det polske ugeblad Wprost offentliggjorde en lydoptagelse af en privat samtale mellem Polens indenrigsminister og Polens nationalbankdirektør, der tilsyneladende forhandlede om finansiel støtte til statsfinanserne til gengæld for fyringen af daværende finansminister Jacek Rostowski.

  Senere er andre lydoptagelser blevet offentliggjort, blandt andet af Polens udenrigsminister Radoslaw Sikorski, der kaldte Polens alliance med USA for værdiløs.

  Største krise for regeringen

  Lydoptagelserne er optaget i forskellige restauranter i Warszawa, der har VIP afdelinger, hvor top-politikere og embedsmænd har følt sig særligt sikre på at kunne tale privat uden at blive aflyttet.

  Sagen anses for at være den største krise for Donald Tusks regering siden tiltrædelsen i 2007, og oppositionen har varslet et mistillidsvotum til regeringen i parlamentet.

  Regeringen giver sig tid sommeren over

  Repræsentanter for de to regeringspartier Borgernes Platform PO og Det Polske Bondeparti PSL mødtes tirsdag for at diskutere situationen. Efter mødet fortalte repræsentanter for PSL, at regeringen har givet sig selv tid sommeren over til at komme til bunds i sagen.