Uafhængig kandidat overraskede ved Polens præsidentvalg

  kukiz

  Pawel Kukiz i tv-debat under valgkampen. Arkivfoto


  WARSZAWA: Den uafhængige kandidat, Pawel Kukiz, fik overraskende hver femte stemme ved første runde af præsidentvalget i Polen.


  For få måneder siden viste meningsmålinger, at den uafhængige kandidat Pawel Kukiz ville få omkring fem procent af stemmerne ved præsidentvalget i Polen.

  Siden voksede hans opbakning, og da resultatet af valgets første runde blev gjort op søndag aften, viste det, at Pawel Kukiz havde fået opbakning fra 20,3 procent af vælgerne.

  Valgets egentlige vinder

  Mange polske kommentatorer anser Pawel Kukiz som den egentlige vinder af valget første runde, selvom han ikke går videre til anden runde. Det gør Andrzej Duda fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og den nuværende præsident Bronislaw Komorowski.

  De fik henholdsvis 34,8 og 32,2 procent af stemmerne.

  Pawel Kukiz er rockmusiker og har stået i spidsen for flere kendte, polske bands. Han har formentlig fået mange stemmer fra unge vælgere, som føler sig frustrerede over ikke at blive hørt af den etablerede politikere.

  Klar til parlamentsvalg

  Pawel Kukiz vil ikke anbefale sine vælgere, hvem de skal stemme på i anden runde af valget.

  ”Det er ikke mine stemmer, og jeg vil ikke anbefale noget som helt til nogen som helst. Jeg er ikke en parti-fører, ” sagde han på valgaftenen.

  Han slog samtidig fast, at han er klar til at stille op, når der til efteråret skal være parlamentsvalg i Polen.

  ”Vi vil vinde til efteråret, vi vil ændre forfatningen og give Polen tilbage til borgerne, ” sagde han.