Udendørs restauranter åbner i denne weekenden

restauranter polen
Polske restauranter kan genåbne på lørdag for udendørsservering. Her sker det på det gamle markedstorv i Poznan, der er et attraktivt sted for god mad og stemning. Foto: Justyna Krawczyk.

POZNAN: Polske restauranter åbner igen på lørdag efter at have været lukket i over et halvt år. Branchen varsler prisstigninger.

LÆS  Polens corona nedlukning forlænges til 18. april

Fra på lørdag har de polske restauranter lov til at åbne igen. Det sker efter mere end seks måneders corona nedlukning.

Restauranter indendørs og udendørs

Åbningen betyder ikke at alt er tilbage ved det normale. Åbningen gælder kun udendørs servering og der indføres restriktioner med hensyn til antal gæster. Først fra den 29. maj – hvis smittetallene ikke stiger – bliver det igen muligt at gå ind på en restaurant og indtage sit måltid indendørs. Men også med begræsninger.

Men hvor mange restauranter der åbner på lørdag og den 29. maj er uvist.

Den polske restaurationsbranche er af naturlige årsager, blevet hårdt presset efter corona-pandemien. Ifølge skøn fra eksperter som dagbladet Rzeczpospolita har talt med, har pandemien kostet branchen cirka 4 milliarder zloty. Polens regering har ikke haft attraktive hjælpepakker som i Danmark, så mange ellers velkørende restauranter er kommet i krise. Dagbladet skriver også, at mange leverandører kræver kontant betaling.

Priserne stiger

Jacek Czauderna, der er formand for brancheforeningen for restauranter, siger at priserne i restauranter vil stige. Det sker på grund af pandemien, men også fordi Polen har EU-rekord i inflation efter dyre pengegaver til store samfundsgrupper. Samtidig er der indført en lang række nye afgifter.

– Prisstigningerne vil ramme turisterne i denne sæson – det er uundgåeligt, siger formanden for brancheorganisation. For danske turister er de polske priser på restauranter dog fortsat væsentligt lavere end i Danmark

LÆS  Corona tal fra Polen: 476 smittede polakker

Foreslår nedsat moms

Formanden foreslår også, at momsen for branchen nedsættes til 5 procent, ligesom han mener at de lovpligtige indbetalinger til de ansattes offentlige sygekasse, skal halveres.

LÆS  Corona tal fra Polen: 476 smittede polakker

LINK: Rejs til Polen (Polens Turist Organisation)

Flere polske corona nyheder på dansk? Vi har ikke bygget en stor, stærk og lang betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med VISA, MASTER, Mobilepay og andre anerkendte og sikre betalingsformer.