Upopulær tv-station får milliarder trods veto

Den regeringskontrollerede tv-station TVP fik i dag en ekstra bevilling på 2 milliarder zloty, efter svigtende seertal. Arkivfoto.

WARSZAWA: Polens parlament har torsdag ophævet et veto fra senatet, om et ekstra tilskud på to milliarder zloty til TVP, som kompensation for svigtende seertal.

LÆS  EU-næstformand: Polske medier skal være polske

Den regeringskontrollerede tv-station TVP får to milliarder zloty ekstra i år. Den tidligere så populære public servicestation har mistet mange seere. Tv-stationen er også udsat for daglige demonstrationer, efter at Kaczynski-regeringen satte sig hårdt på sendefladen, da den kom til magten for fem år siden.

Regeringens talerør

TVP beskyldes også for at viderebringe regeringsvenlige budskaber og hetz mod styrets modstandere. Det var hadkampagner fra den tv-station som mange mener førte til mordet på Gdansk borgmesteren Pawel Adamowicz.

Utilfredsheden har betydet, at mange har opsagt deres abonnement, og tv-stationen står derfor og mangler 2 milliarder zloty. Men nu har et flertal i parlamentet besluttet at bevilge pengene. Det gjorde de godt nok også i december, men parlamentets overhus, senatet, nedlagde senere veto mod loven.

Ophæver senatets veto

Torsdag har det polske parlament så besluttet sig for at ophæve senatets veto, og TVP kan nu se frem til 2 milliarder skatteborger betalte zloty, når den polske præsident Andrzej Duda skriver under på loven. Det ventes han at gøre uden at ryste på hånden.

12 stemmer til forskel

232 medlemmer af parlamentet stemte for at ophæve senatets veto, mens 220 stemte i mod.

Oppositionen var rasende og kom med tilråb i salen, da resultatet af afstemningen var kendt.

Tilråb i parlamentet

Parlamentets næstformand Małgorzata Kidawa-Błońska, der er præsidentkandidat til valget i maj, var også rasende. Hun sagde, at der var Kaczynski-regeringen der havde brug for tv-stationens arbejde, ikke Polen. Hun opfordrede præsident Andrzej Duda til at blokere loven, ved ikke at skrive under.

LÆS  EU-næstformand: Polske medier skal være polske

– Hvis præsidenten skriver under, håber jeg også at han har modet til at fortælle folk på vores overfyldte hospitaler, hvorfor der ikke er nogen penge til dem, sagde Małgorzata Kidawa-Błońska.

LÆS  Forsoningsmøde løste ikke regeringens uenigheder

I flere lande har brugere fået TVP fjernet fra tv-pakker, fordi stationen ikke opfylder sin public service forpligtelse, men bruges som politisk instrument for regimet.