USA giver grønt lys til F-16 uddannelser i Danmark

32 ukrainske piloter skal uddannes i Holland og Danmark. I denne uge har USA givet grønt lys for at Danmark og Holland kan få de nødvendige manualer og andet udstyr, så uddannelserne af piloterne kan begynde. Her ses danske F-16 i aktiv tjeneste ved et russisk fly. Foto: Forsvaret.

WASHINGTON: USA har i et svar først på ugen til Udenrigsministeriet, givet grønt lys for dansk uddannelse af F-16 piloter til Ukraine.


USA har nu formelt godkendt, at Danmark og Holland kan begynde at træne ukrainske piloter i brugen af F-16 jagerfly. Det skriver Washington Post.

Godkendelse af Danmarks anmodning om træningsmaterialer – f.eks. manualer og flysimulatorer – er den sidste bureaukratiske forhindring fra amerikansk side, inden Danmark kan påbegynde træningen af piloterne.

Samtidig gav USA løfte til Danmark og Holland om, at de ville “fremskynde” godkendelserne af ​​alle de nødvendige forsyningsanmodninger der kommer, så der kan sendes F-16 fly til Ukraine, så snart piloterne er uddannet.

(Fortsættes under)

Begynder snart

Uddannelsen er F-16 piloterne er ikke begyndt endnu, men det sker snart siger flere kilder samstemmende. Ukraine har givet 32 navne på kandidater til F-16 uddannelserne, men kun de otte af dem har engelsk-færdigheder nok, til umiddelbart at kunne begynde træningen. De 24 skal først videreuddannes i engelsk i Storbritannien.

Ingen F-16 fly i 2023

USA oplyste tidligere, at Ukraine havde en forventning om, at F-16 flyene med de uddannede piloter kunne indsættes i løbet af september. Torsdag erkendte en repræsentant for Ukraines forsvarsministerium, at F-16 flyene ikke vil komme til Ukraine i dette kalenderår.

Danmark og Holland er i spidsen for en koalition af 11 lande om at træne F-16 piloter. De har dog ikke meddelt endeligt, at de vil sende F-16 fly til Ukraine, selv om det ligger lidt i luften.

Tilladelser i luften

Brevet fra Blinken sender dog et klart signal om, at når landene anmoder om tilladelse til at overføre F-16 fly til et tredjeland, så vil Washington hurtigt godkende det. Enhver overførsel af militært isenkram, skal nemlig godkendes af det land, der har produceret dem.

– USA er meget aktive i diskussioner med vores europæiske partnere om, hvordan vi kan støtte bestræbelserne på at give Ukraine F-16 pilotuddannelserne så hurtigt som muligt, siger en talsmand for det amerikanske udenrigsministerium til Politico.

OK til uddannelse og udstyr

Flere danske medier beretter, at Danmark har fået godkendelse på at sende F-16 fly til Ukraine. Men brevet fra Blinken i USA til Danmark og Holland på dansk anmodning, handler alene om grønt lys for uddannelsen af de 32 ukrainske piloter. Og ikke et formelt tilsagn om at overføre F-16 fly til Ukraine. Derfor kan ingen endnu svare på, hvornår de første danske F-16 fly kan komme til Ukraine. Der foreligger en nogen formel anmodning til USA om dette endnu. Men nu kan de potentielle F-16 piloterne komme på vingerne i Danmark.

Ukraine har hårdt brug for luftstøtte, og F-16 flyene er en vigtig brik i krigen mod besætterne. Rusland invaderede Ukraine den 24. februar 2022.

TV2 - Polen sender kampfly til Ukraine. Statsminister, forsvarsminister og chefredaktør. 20 mar 2023