Valgkaos: Stemmer fra store valgsteder risikere at blive kasseret

Ombudsmand
Den tidligere ombudsmand Adam Bodnar og en senator advarer om valgkaos, når resultaterne fra seks afstemninger skal indsendes indenfor 24 timer. Sker det ikke, vil stemmerne ikke blive talt med. Det vil i så fald hovedsageligt ramme oppositionens stemmer. Arkivfoto.

WARSZAWA: Når polakkerne skal stemme søndag, er der udsigt til et sandt valgkaos. Stemmer fra store afstemningssteder kan være ugyldige.

LÆS  Polske læger i protest over recept-begrænsninger

Der er udsigt til et sandt valgkaos, når polakkerne ude og hjemme søndag skal til stemmeurnerne. Alle målinger tyder på den højeste valgdeltagelse nogensinde, ligesom der er rekord antal tilmeldte polakker i udlandet til afstemningerne. 608.127 polakker udenfor landets grænser vil stemme.

Når afstemningsstederne lukker på søndag klokken 21.00, har ambassader og andre afstemningssteder 24 timer til at indsende resultatet. Der er normalt tale om to valglister; en for valget til parlamentets underhus Sejmen (460 medlemmer) og til Senatet – overhuset (100 medlemmer). Men til valget på søndag, er der yderligere fire folkeafstemninger, der også skal optælles og sendes samlet indenfor 24 timers fristen. Sker det hele ikke indenfor tidsfristen, vil stemmerne være ugyldige. Og det strider også mod den polske valglov, fastslår flere eksperter. En manøvre der gavner regeringens chancer for genvalg.

Klager over udsigt til valgkaos

Den tidligere ombudsmand Adam Bodnar og senator Krzysztof Kwiatkowski fra valgkommissionen, har klaget over den nye regel:

– Vi kan ikke tillade at der kan opstå en situation, hvor en stemme fra en polsk statsborger ender i papirkurven, sagde senator Krzysztof Kwiatkowski på en pressekonference i Sejmen. Senatoren og den tidligere ombudsmand hævder samstemmende, er der ikke er grundlag for at gøre det på den måde i henhold til valgloven. De har nu klaget over det forhold til højesteret.

LÆS  Polen nægter at åbne grænserne for ukrainsk korn

Store afstemningssteder støtter oppositionen

Oppositionen vinder flest stemmer i udlandet og i de store valgkredse i byerne. Derfor vil reglen betyde, at risikoen for at stemmer gøres ugyldige, vil gavne regeringen.

Kritikken fra senatoren og den tidligere ombudsmand bakkes op af dommer Wojciech Hermelinski, der er tidligere formand den nationale valgkommission til RMF FM.

LÆS  Polens præsident udpeger statsminister uden flertal

Tidligere formand for valgkommission enig

– 24-timers fristen bør ikke gælde, når der er tale om en folkeafstemning. Kommissionen bør først tælle de afgivne stemmer for kandidater til Sejmen og Senatet, udarbejde en protokol og sende denne protokol online til distriktskommissionen i Warszawa, siger dommeren.

– Vi skal også huske, at der vil være en masse protokoller sendt af udenlandske kommissioner gennem denne elektroniske kanal, og det sker ofte, at noget kan blokere forbindelsen under overførsel, når der er et stort antal valglister skal sendes inden for 24 timer, siger han til RMF FM.

Valgstederne åbner søndag klokken 7.00 – og lukker klokken 21.00. Herefter har afstemningsstederne kun 24 timer til at indsende de samlede resultater. Hvis reglen ikke ændres, er der overhængende udsigt til et sandt valgkaos.