Vicestatsminister Kaczynski er skuffet over justitsministeren

Kaczynski
Polen har EU’s næstlaveste fødselsrate, og det er kun gået tilbage siden Kaczynski-regeringen kom til magten i 2015. Men partiformanden mener, at det skyldes at kvinder drikker for meget. Arkivfoto.

WARSZAWA: Partiformand og vicestatsminister Kaczynski er skuffet over at justitsministeren har sagt, at regeringschefen har begået en historisk fejltagelse.

LÆS  Kaczynski-regeringen deler gaver ud op til valget

Der hersker internt kaos i Kaczynski-regeringens egne rækker. Oven på EU-domstolens afgørelse om, at det er ok at EU trækker penge fra lande, der ikke overholder retsstatens principper, er der intern vrede i Polen.

Den kontroversielle justitsminister Zbigniew Ziobro var omgående ude med en udtalelse om, at statsminister Mateusz Morawiecki har begået en ”historisk fejltagelse”, ved at acceptere den såkaldte retsstatsmekanisme i EU. I en normal regering, ville den slags udtalelser mod regeringschefen fra en minister, være utænkelig – men ikke i Kaczynski-regeringen – der er en koalitionsregering med tre partier, der tilsammen hedder Forenet Højre.

Kaczynski utilfreds

– Det er et emne, der skal rejses inden for vores koalition, i regeringen. Jeg er skuffet over, at den slags udtalelser kommer ud offentligt, for det tjener ikke vores fælles sag, siger Jaroslaw Kaczynski til Polsk Radio 24.

– Ministerens udtalelser kommer bag på mig, men sådanne ting sker jo i politik, ikke kun i Polen, men i alle lande, sagde Kaczynski. Partiformanden sagde også, at Polen vil appellere og kæmpe for sin ret. Regeringen mener at EU krænker traktaterne, og vil anke afgørelsen. Men det kan ikke lade sig gøre, siger en førende polsk ekspert i EU-ret.

– Der er ingen muligheder for at appellere beslutningen den nye retsstatsmekanisme. Det er drømme, siger advokat og EU-ekspert Michal Wawrykiewicz til onet.pl.

LÆS  Valg 2023: Regering vil forhøje børnepenge næste år

Hvad sker der nu?

– Når mekanismen er godkendt af EU-domstolen som værende forenelig med traktaterne, så kan Warszawa ikke gøre noget. Pengestrømmen til Polen vil ganske enkelt stoppe. Der er ingen måde at hindre denne proces på, sidste chance var EU-domstolen.

– Hvis EU-rådet (stats- og regeringscheferne, red.) godkender suspensionen af ​​penge til Polen – hvilket realistisk set kan ske inden for få måneder, til sommer eller i det tidlige efterår, så kan pengene til allerede igangsatte investeringer tilbageholdes. Det betyder at penge til f.eks. jernbaner stopper, siger doktor Piotr Bogdanowicz, specialist i europæisk ret.

LÆS  Bekræftet: Partiformand Jaroslaw Kaczynski er sygemeldt

– Sagen er meget enkel, myndighederne i Warszawa (Kaczynski-regeringen, red.) skal stoppe med at overtræde retsstatens regler, siger Bogdanowicz til onet.pl. Så kan EU ikke længere tilbageholde penge, siger den polske ekspert.

Hvis ikke Polen retter ind efter de demokratiske spilleregler i EU, står landet nu til at miste 770 milliarder zloty i perioden fra 2021 – 2017.

Støt polennu.dk og få flere nyheder fra Polen på dansk. Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. På forhånd tak.