Donald Tusk: Jeg vil få indefrosne EU-midler frigivet

Donald Tusk har på et valgmøde i Sopot lovet, at han vil få frigivet de indefrosne EU-midler på sin første dag som statsminister, hvis han bliver valgt den 15. oktober. Foto: Damian Schwimmer-Nawarecki.

WARSZAWA: Oppositionsleder og tidligere statsminister Donald Tusk vil få de indefrosne EU-midler udbetalt, hvis han vinder valget.

LÆS  Polens parlament har godkendt ny Tusk-lov til valget

Donald Tusk lover de polske vælgere, at han vi få de mange indefrosne EU-midler udbetalt til Polen, den første dag hvis han vinder valget. EU holder milliarder af euro tilbage til Polen, fordi Kaczynski regeringen ikke overholde de aftalte demokratiske spilleregler i unionen. Det gælder især indenfor retsområdet.

Regeringskilder siger som svar, at Donald Tusk udtalelserne beviser, at EU vil bruge retsstaten til at få en ny regering i Polen.

Tusk kom med sit løfte i Sopot til et vælgermøde:

– Der er kun ét land i hele EU, der ikke har fået en eneste euro, ikke en eneste zloty, fra EU-blokkens genopretningsmidler efter pandemien, sagde Donald Tusk der også er tidligere EU-præsident.

EU-midler holdes tilbage

EU holder 36 milliarder euro tilbage overfor Polen. Det er bekymringer om domstolenes uafhængighed, der er årsagen. Sidste år blev en plan aftalt mellem EU og Polen, for at frigive pengene. Men Europa-Kommissionen fastholder, at Warszawa stadig ikke har opfyldt aftalerne i planen.

Medier i angreb på Tusk

De regeringskontrollerede statsmedier – public servicemedierne – har omgående reageret på Tusk udtalelserne.

Polsk Radio: Tusk indrømmer, at det er ham, der har blokeret for pengene. PO-lederen har bekræftet, at midlerne er en del af EU’s afpresning mod Polen.

TVP: –Blokerer Tusk sammen med Bruxelles og de tyske eurokrater penge for Polen? Var det deres fælles plan, da Tusk vendte tilbage til Polen. (2021, red.)

Polakkerne hører til blandt de største EU-tilhængere af alle borgere i EU. Der er parlamentsvalg i Polen søndag, den 15. oktober, og der gennemføres samtidig fire folkeafstemninger.

 

LÆS  Tyskland, Italien og Ungarn imod skrappe sanktioner

EU-midler eller ej? Hvis du vil have flere troværdige nyheder, så kan du gøre det ved at støtte polennu.dk. Vi har fravalgt at have en betalingsmur rundt om polennu.dk – vi vil nemlig gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark så meget som muligt. Hvis du også vil det – så kan du hjælpe os med den opgave, ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Du kan også vælge et fast månedligt beløb – læs mere her.

LÆS  4. juni march: Over en kvart million polakker i optog