En ny Tusk-lov på vej med flere ændringer

Talsmanden for parlamentsgruppen for regeringspartiet PiS, Rafal Bochenek, støtter principielt præsident Andrzej Dudas forslag til en ny Tusk-lov. Arkivfoto.

WARSZAWA: Tirsdag aften førstebehandles en ny såkaldt Tusk-lov, efter at præsidenten har fortrudt sin underskrift og lavet ændringer.

LÆS  Regeringsparti øger forspring i ny meningsmåling

Der er en ny Tusk-lov på vej. Tirsdag aften skal et nyt forslag behandles i det polske parlament. Det er en lov om en særlig kommission, der skal undersøge polakkers forhold til Rusland i perioden fra 2007 – 2022. Hvis kommission blot har mistanke om en relation, kan den – efter den nuværende lov fra 31. maj i år – udelukke en person for at indtræde i offentlige stillinger i 10 år. Den bliver kaldt Tusk-loven, fordi kritikere mener at den skal forhindre Donald Tusk i at stille op til efterårets parlamentsvalg.

(Fortsættes under)

Europa-kommissionen indleder ny sag mod Polen

LÆS: Europa-kommissionen indleder ny sag mod Polen

Da præsident Andrzej Duda havde underskrevet loven, fortrød han meget hurtigt efter voldsom kritik fra USA og EU. Europa-kommissionen har allerede indledt en sag mod Polen, på grund af Tusk loven. Præsidenten kan ikke kalde loven tilbage, men han har foreslået en ny og mere lempelig lov.

Regeringsparti stemmer i princippet for

Onet har spurgt Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) talsmand, om partiet vil stemme for loven?

– I princippet, ja, vi vil gå ind for ændringer, siger PiS-talsmand Rafal Bochenek tirsdag.

– Det vigtigste for PiS er, at trods ændringerne der er foreslået af præsident Andrzej Duda, så opretholdes det vigtigste element om åbenhed i det politiske liv. – Polakker har ret til at få at vide, hvad der skete bag kulisserne, og det som påvirkede statens indre sikkerhed, siger talsmanden.

LÆS  Kaczynski-regering forbereder folkeafstemning om EU

– På dagens møde regner jeg ikke med, at medlemmerne af kommissionen bliver udvalgt til at undersøge de russiske agenters indflydelse på den polske stats indre sikkerhed, sagde han.

LÆS  Polens præsident godkender forhøjelse af børnepenge

Forslaget skal første behandles kl. 18.30 tirsdag, og anden behandlingen er fastsat til fredag morgen kl. 9.05.

Ny Tusk-lov uden politikere

Præsidenten har foreslået i den ny Tusk-lov, at der ikke må sidde medlemmer af parlamentet i kommissionen. Han har også forslået at de ti års karantæne for offentlige embeder udelades, og at enhver afgørelse kan sendes videre til juridisk behandling til en appelret i Warszawa.

EU har givet Polen en frist på tre uger til at fjerne den oprindelige Tusk-lov, der har virkning fra 31. maj 2023.

Ny Tusk-lov, ja, ja – men hos polennu.dk fastholder at vi, at vi ikke vil have en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark mest muligt. Hvis du også vil det – så kan du gøre det ved at støtte os økonomisk. Du kan gøre det med et engangsbidrag på DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.