EU-domstolen: Polen har brudt EU-lovgivningen

eu_domstolens_dommere
EU-domstolen har enstemmigt dømt Polen til at betale erstatning til 13 russiske asylansøgere, der uretmæssigt er blevet afvist af de polske myndigheder. Billedet er fra EU-domstolen. Arkivfoto.

LUXEMBOURG: EU-domstolen har afgjort, at Polen, Ungarn og Tjekkiet brød EU-lovgivningen, da de nægtede at modtage kvoteflygtninge under flygtninge-krisen for fem år siden.

LÆS  Trækker forslag om domstole der skulle frigive EU-midler

EU-domstolen har afgjort, at Polen, Ungarn og Tjekkiet overtrådte EU-lovgivningen ved at nægte at modtage flygtninge fra andre EU-medlemslande under flygtninge-krisen i 2015.

EU-domstolen: Ikke velbegrundet

EU-domstolen medgiver, at medlemslandene har ret til at afvise flygtninge i den slags situationer, hvis der er tale om helt særlige forhold omkring landets sikkerhed. Men de argumenter som den polske regering brugte, var ikke tilstrækkelige til, at man med rette kunne afvise den fælles EU-aftale.

EU-kommission anlagde sag

I september 2015 besluttede EU-ledere, at medlemslandene skulle acceptere en kvote af flygtninge i en periode over to år, for at lette presset på Grækenland og Italien. EU-ledere blev enige om at tage imod 120.000, og Polen fik tildelt 7.000. Men Kaczynski-regeringen afviste, med den begrundelse, at de udgjorde en sikkerhedsrisiko. I 2017 anlagde EU-kommissionen sag an mod blandt andet Polen ved EU-domstolen på grund af afvisningen. Det er den dom, der torsdag er blevet afsagt til fordel for EU-kommissionen i Luxembourg.

LÆS OGSÅ: EU-lande vil have demokrati for pengene

Afgørelsen gælder ikke alene for Polen, men polakkerne har selv flere verserende sager ved EU-domstolen om domstolene og demokratiet i landet.

SE DOMMEN HER (engelsk)

Der er ingen sanktioner i forbindelse med dagens domsafsigelse, men i afgørelsen hedder det, at hvis de medlemslande som dommen er rettet mod ikke følger EU-lovgivningen, så kan domstolen på anmodning fra kommissionen uddele bøder til landene.

LÆS  Russiske tropper tæt på den polske grænse

LINK: EU-DOMSTOLEN

Vi har ikke bygget en betalingsmur omkring polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, kan du gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

LÆS  Tusinde soldater ved grænsen til Hviderusland