EU-landene enige om budget og corona-hjælp

Dansk opbakning
EU-præsident Charles Michel siger, at rygterne om påståede tilfælde af racediskrimination mod afrikanske studerende ved den polsk-ukrainske grænse er russisk propaganda. Her ses han sammen med den danske statsminister Mette Frederiksen. Foto: Lars Møller, polennu.dk.

BRUXELLES: EU-præsidenten har meddelt, at medlems-landene nu er enige om budgettet for 2021 til 2027, samt den særlige corona-hjælpepakke. Intet polsk veto.

LÆS  Europa-Parlamentet står fast: Ingen penge til Polen

Budget og hjælpepakke

Den særlige retsstatsmekanisme, der kan fratage et medlemsland penge i tilfælde af brud på retsstatsprincipperne, er uændret i nyt budget. Det var den mekanisme som Polen og Ungarn havde krævet fjernet. Hvis ikke det skete, ville Polen nedlægge veto mod EU-budgettet og den særlige corona-hjælpepakke. Sådan lød truslen forud for topmødet. Men det blev ved truslerne.

Mekanismen gælder

Men mekanismen er stadig gældende, selv om der er udarbejdet et dokument, der beskriver vilkårene for den. EU-præsident Charles Michel skrev torsdag aften på Twitter:

Vi har en aftale om EU-budgettet og genopretningspakken. Nu kan vi begynde at implementere og genopbygge vores økonomi. Vores banebrydende genopretningspakke vil fremskynde den grønne og digitale transformation.

LÆS OGSÅ: Mette og Merkel havde ret – Polen tog fejl

Også forkvinden for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyer har ytret sig på Twitter torsdag aften:

Europa bevæger sig fremad! Det Europæiske Råds enighed om det næste EU-budget og genopbygningsfonden. 1,8 billioner euro til at støtte vores opsving og opbygge et stærkere, grønt og mere digitalt EU.

Fra dansk side, sagde Mette Frederiksen allerede ved ankomsten til Bruxelles torsdag, at hun ikke kunne se at kompromis-teksten er et problem, så længe retsstatsmekanismen står ved magt, som det er tilfældet. Holland var det eneste skeptiske land, og de havde tre krav til teksten, for at ville acceptere den. De blev beroliget med, at “kompromis-teksten” er en ikke-bindende politisk erklæring, som en af arkitekterne bag udtrykte det.

LÆS  Massive abort - protester i de fleste polske byer

LÆS OGSÅ: Holland stiller betingelser til kompromis-tekst

Polsk tilbagetog

Polens trussel om et veto, blev besvaret med en besked om, at arbejdet ville fortsætte uden polakkerne, hvis Kaczynski-regeringen valgte et veto. Truslerne fra Warszawa hjalp ikke, og derfor har Polen måtte acceptere den nye retsstatsmekanisme og et stort diplomatisk nederlag.

LÆS  Europa-Parlamentet står fast: Ingen penge til Polen

Den særlige kompromistekst hjælper først og fremmest Ungarn, og selv om den kan forsinke afstraffelsen af et medlemsland gennem EU-domstolen, så er mekanisme en realitet. Men sådan ser man ikke på det i Polen. Europa-minister Konrad Szymanski, der er tidligere diplomat, siger at kompromis-teksten ikke er en fortolkning.

– Det er en garanti for brugen af ​​forordningen, og som giver Polen budget-sikkerhed, hvilket er præcist det, vi har ønsket hele tiden, siger Europa-ministeren til Onet.pl.

Uro hjemme om budget

Med Polens accept af budgetterne i dag – og med en retsstatsmekanisme – der kan straffe Polen, er der lagt op til et internt rivegilde i den polske regering. Den kontroversielle justitsminister og leder af Solidarna Polska, der er en del af regeringskoalitionen, er rasende og havde krævet et veto. Han mener, ligesom de øvrige EU-ledere, at kompromisteksten ikke har nogen reel betydning.

Beslutningen om budget og hjælpepakke torsdag aften, skal nu godkendes af Europa-Parlamentet, før de er gældende. Men det anses ikke for at være noget problem, på grund af den nye “kompromis-tekst”, vurdere flere medlemmer af Europa-Parlamentet, som polennu.dk har talt med.

EU-topmødet slutter fredag.

LÆS OGSÅ: Præsidenter advarer mod polsk EU-veto

Vil du støtte polennu.dk?
Vælg mellem DKK
200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00

Regeringsvenligt magasin skriver om Polexit for første gang, efter at en ny retsstatsmekanisme er blevet indført.

EKSTERN LINK: Mere om budget her – EU Rådet

LÆS  Soldater har slået jernring om regerings-bygninger