Formand Duda bød velkommen til Tre Have topmøde

Polens præsident Andrzej Duda i Estland, som formand for Tre Have samarbejdet, der gennemførte sit femte topmøde i den estiske hovedstad Tallinn. Foto: Igor Smirnow/KPRP.

TALLINN: Formanden for Tre Have samarbejdet, præsident Andrzej Duda, bød velkommen til det 5. topmøde for 12 lande i Central- og Østeuropa.

LÆS  Ny EU-rapport: Omfattende kritik af retstilstanden i Polen

Tre Have samarbejdet, der består af 12 lande i Central- og Østeuropa, har været samlet til det 5. topmøde. Polens præsident Andrzej Duda, der er formand for samarbejdet, var personligt mødt op i den estiske hovedstad Tallinn, mens mange andre stats- og regeringschefer blev hjemme på grund af corona-pandemien.

Alternativ EU

Tre Have samarbejdet anses af mange for at være Kaczynski-regeringens alternativ til EU. Og samarbejdet, som Polen fandt på i 2015, er ikke blot et papirsamarbejde. Samarbejdet støttes med milliarder fra Donald Trumps USA, og de elleve lande i samarbejdet, ud over Polen er: Litauen, Letland, Estland, Kroatien, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Østrig, Bulgarien, Rumænien og Slovenien. Det er i øjeblikket infrastruktur og energisamarbejde der fokuseres på.

LÆS OGSÅ: EU HAR UDSPILLET SIN ROLLE (Altinget.dk)

Op på Vesteuropa niveau

Formanden for Tre Have, Andrzej Duda sagde at medlemslandene i samarbejdet er i en vanskeligere situation, end EU-medlemmerne i Vesteuropa.

– Vi har ledt efter værktøjer, der giver os mulighed for at fremskynde udviklingen i vores lande, da vi ønsker at indhente Vesteuropa, især når det gælder levestandard og økonomisk udvikling. – Derfor besluttede vi at starte dette samarbejde, da vi troede på, at vi på den måde kunne fremskynde den udvikling, og være i stand til at spille sammen og samarbejde med hinanden, sagde præsidenten.

– Udvikling er den vigtigste ide bag Tre Have samarbejdet. Vi skabte et samarbejde, fordi vi troede, at det kan fremskynde udviklingen i vores lande, sagde Andrzej Duda i den estiske hovedstad.

LÆS  USA vil oprette permanent militærbase i Polen

Mellem tre have

Betegnelsen De Tre Have henviser til landene der ligger i området mellem Østersøen (Baltiske hav), Sortehavet og Adriaterhavet. De tre vigtigste samarbejdsorganisationer for De Tre Have er Tyskland, EU og USA.

LÆS  Ny EU-rapport: Omfattende kritik af retstilstanden i Polen
PS! Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Vælg mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00  Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.