Kaczynski: Kampe gjorde Polen til en nation

Polen nationaldag
Jaroslaw Kaczynski

WARSZAWA: Kampe gjorde Polen til en fri nation. Nu har vi trusler fra både øst og vest, siger partiformand Jaroslaw Kaczynski.

LÆS  Europas ældste grundlov er fra 3. maj 1791

Partiformand Jaroslaw Kaczynski, Lov og Retfærdighedspartiet (PiS), holdt tale forud for den polske nationaldag, der sikrede Polens gendannelse som stat i 1918. Efter det rituelle Smolensk optog onsdag, lagde partiformanden blomster ved generel Pilsudskis monument i Warszawa. Det var ham der sikrede Polens selvstændighed efter 123 år uden Polen på landkortet.

Kaczynski lagde også blomster ved sin afdøde bror Lech Kaczynskis monument. Han var præsident fra 2005-2010, og omkom under et hasarderet landingsforsøg i Smolensk. I en tale sagde Kaczynski blandt andet:

– Som hvert år på tærsklen til den nationale helligdag. På tærsklen til den dag, der blev anerkendt som begyndelsen på den anden polske republik. Det var ikke nogen nem tid. Det var en tid med svære og komplicerede kamp, sagde Kaczynski på Pilsudski-pladsen i Warszawa.

– Polakker stod over for mange udfordringer: hvordan skal Polen være? Skal det være et lille land, som det blev foreslået af de vestlige allierede? Er vi et stort land? Skal vi kæmpe for oprettelsen af ​​Den Første Republik på en anden måde, spurgte PiS-chefen.

– Takket være den kamp blev Polen skabt som en stor europæisk nation. Et land med store uløste problemer, men ikke desto mindre et land, der gjorde polakkerne til en betydningsfuld og fri nation, sagde Kaczynski.

Fjender i øst og vest

– Da jeg talte her for år siden, talte jeg mest om historie. (…) I dag står vi dog over for nogle store udfordringer. Det handler om, hvad der sker ved vores østlige grænse. Men også til dem, der måske ikke er så nemt at se, også kommer til os fra vest. Hvad er fællesnævneren for det, der foregår? Intentionerne er forskellige. Nå, men det er sådan, at mange mennesker på begge sider af Europa ikke ønsker at acceptere vores syn på udsigterne til udvikling og vækst. Det er vores styrke, forklarede vicepremierministeren.

LÆS  56 personer anholdt ved Uafhængighedsmarch

Fjender i Polen

PiS-præsidenten sagde også, at der er en “intern front” i landet. Her tænker han formentlig på de mange protester over retstilstanden, konflikterne med EU, abort, LGBT og den dybe splittelse i polske politik.

LÆS  Polakkerne mindes de døde på vigtig helligdag

– Også her skal vi vinde. Og ikke kun for at bevare vores frihed, men også for at bygge et stærkt Polen. Det er vores pligt. Og det er muligt på trods af de mange vanskeligheder. Jeg er overbevist om, at millioner af polske patrioter vil følge denne vej med os. Og så vinder vi, sagde Kaczynski.

Strid på hellig nationaldag

Der er på forhånd lagt op til konflikter, når nationaldagen i dag fejres i Warszawa. Borgmesteren har forbudt Uafhængigheds marchen på grund af racisme, og har fået en domstols ord for det. Det har fået den polske justitsminister til at opfordre til civil ulydighed på grund af forbuddet. Men så har den polske regering iværksat en statslig march, der gør at Warszawas afvisning af marchen ophæves. Det bliver en spændende dag i Warszawa i dag. Kriserne i og omkring Polen spidser til. Polennu.dk følger udviklingen.

Borgmester vil forbyde march på nationaldag

Mere om polsk politik og frie medier på dansk? Støt polennu.dk! Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00