Livsvarigt fængsel for mordet på Gdansk borgmester

Adamowicz
Den populære borgmester i Gdansk, Pawel Adamowicz, blev brutalt myrdede i januar 2019. Nu er der faldet dom i sagen. Arkivfoto.

GDANSK: Stefan Wilmont er idømt livsvarigt fængsel for mordet på Gdansk borgmester Pawel Adamowicz for fire år siden.

LÆS  Danuta Walesa får ny titel: Æresborger i Gdansk

Gerningsmanden bag mordet på Gdansk borgmester Pawel Adamowicz, er blevet idømt livsvarigt fængsel. Han har først mulighed for at blive prøveløsladt om 40 år.

Den populære Gdansk borgmester blev myrdet den 13. januar 2019 på en scene i centrum af byen. Han holdt tale til et velgørenhedsarrangement for Det Store Juleorkester (WOSP). Han døde umiddelbart – blev genoplivet, men dagen efter gav lægerne op og erklærede ham død.

(Artiklen fortsættes under)

Gdansk borgmester er død

Livstid for mordet på Gdansk borgmester

Retten gav dermed hvad anklagemyndigheden havde krævet. Forsvaret havde bedt om 15 års fængsel, selv om man først mente han ikke kunne straffes, da han ifølge forsvaret er sindssyg. Mordet var planlagt og forberedt med det mest effektive mordvåben i situationen.

Retten ophævede også navneforbuddet og andre detaljer om sagen. Ved retssagen bad enken, Magdalena Adamowicz – der er medlem af Europa-Parlamentet – om en hård og retfærdig straf for hendes og hendes døtres skyld. Den myrdede borgmesters bror, Piotr Adamowicz, var også til stede ved domsafsigelsen torsdag formiddag.

Mordet anses af mange i Polen for at være politisk motiveret. Den regeringskontrollerede tv-station TVP, kørte hetz mod den populære borgmester i Gdansk, og mange mener at det har været baggrunden for mordet på borgmesteren.

Gerningsmanden har sagt i retten at han støtter præsident Andrzej Duda, og Lov og Retfærdigheds partiet. Han ville have justitsminister Zbigniew Ziobro til at behandle hans sag, som han mente var en stor sammensværgelse mod ham – iscenesat af oppositionspartiet Borgernes Platform, som tidligere EU-præsident og statsminister, Donald Tusk er formand for.

LÆS  Politiet: Konkrete dødstrusler mod Donald Tusk

Myndighederne er blevet kritiseret, fordi efterforskningen og retssagen har taget mere end fire år.

Opening Free European Media 2018

Får flere mordtrusler end myrdet forgænger

Ny borgmester får flere dødstrusler end myrdet forgænger

 

LÆS  Danuta Walesa får ny titel: Æresborger i Gdansk

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk.

Du kan støtte os med et engangsbidrag på DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.