OSCE udtrykker ny bekymring over polske domstole

Dommer Igor Tuleya har mistet sin immunitet som dommer, og vil nu blive retsforfulgt for hans afgørelser ved de polske domstole, og for udtalelser der går Kaczynski regeringen midt i mod. Billederne er fra den uafhængige tv-station TVN24 torsdag. Foto: TVN.

WARSZAWA: En kendelse om at fratage en polsk dommer hans beskyttelse, afsagt af det tvivlsomme polske domstolsråd, har fået OSCE til at udtrykke ny bekymring over Polen.

LÆS  Fire lande sidder hårdt på EU-pengene til Polen

Organisationen for sikkerhed og samarbejde, OSCE, udtrykker i en ny udtalelse igen bekymring over retstilstanden i Polen.

Fyret dommer

Det sker efter at det stærkt kritiserede politiske råd for dommer-disciplin, har frataget den regeringskritiske dommer, Igor Tuleya, hans immunitet. Det skete sidste onsdag, og nu er vejen banet for at dommeren kan retsforfølgelse for ”illoyal” adfærd overfor regeringen. Tuleyas afskedigelse har tidligere udløst voldsomme protester, og onsdagens dom har kun skærpet mistilliden til den polske justitsminister. Han har tiltaget sig beføjelser langt ud over, hvad en justitsminister i et normalt demokratisk land har. Justitsministeren er også blevet anklagemyndighed, som normalt er adskilt i et demokratisk land.

Aftale Polen selv har indgået

Polen har, som alle andre OSCE-lande, forpligtet sig til at støtte og fremme dommernes og domstolenes uafhængighed, og det gør Polen ikke længere mener organisationen. Hvis ikke polakkerne lever op til aftalerne i OSCE, kan landet risikere at blive ekskluderet af organisationen.

OSCE har af flere omgange siden 2017 udtrykt bekymring over forholdene i Polen, og har tilbudt at hjælpe polakkerne med rådgivning til et frit og uafhængigt retsvæsen. Men det tilbud har den polske Kaczynski-ledelse ikke villet tage imod.

Også konflikt med EU

Polen er også på alvorlig konfliktkurs på retsområdet med EU, hvor de fleste medlemslande ikke vil sende penge til Polen, så længe landet ikke overholder de almindelig demokratiske standarder, som er en forudsætning for EU-medlemskabet. Og for at være en del af OSCE-samarbejdet.

LÆS  Jaroslaw Kaczynski: EU har ingen ret til at blande sig

LÆS OGSÅ: Statsminister har truet med veto på EU-topmøde

Polsk satire med dommeren Igor Tuleya, og med de to kontroversielle politikere, vicestatsminister Jaroslaw Kaczynski og landets justitsminister, der også er mistænkt i den såkaldte MELD-sag om fusk med EU-midler.
Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer. På forhånd, tak.
LÆS  Fire lande sidder hårdt på EU-pengene til Polen