Polen fejrer 40 årsdagen for den historiske aftale

Lech Walesa ved underskrivelsen af den historiske aftale, med den store fyldepen der er prydet med et portræt af den daværende polske pave, Johannes Poul II. Foto: Fra bogen Balladen i Gdansk – vejen til et nye Europa (2005).

GDANSK: Mandag er det 40 år siden, at den historiske aftale mellem Solidarnosc med Lech Walesa, og de kommunistiske myndigheder blev underskrevet. Men også denne dag splitter polakkerne.

 

LÆS  Afbud fra Lech Walesa til dronning Elizabeths begravelse

Niagara-vandfaldene mellem USA og Canada i nye farver, som en hyldest til Polen og Solidarnosc for 40-års dagen for August-aftalen 1980. Foto: Polens konsultat i Toronto.

Mindst 40 steder over hele verden, markeres 40 året for Solidarnosc og den polske frihedskamp. Niagara-vandfaldene mellem USA og Canada er lyst op i rødt og hvidt, udstillinger ser dagens lys mange steder, og foran NATO hovedkvarteret skal der opstilles en permanent installation for at hylde Lech Walesa og polakkernes frihedskamp. Men selv om dagen, er en dag der bør kunne samle Polen og polakkerne, så er det ikke tilfældet.

Tidligere statsminister og EU-præsident Donald Tusk sammen med Gdansk-borgmesteren Aleksandra Dulkiewicz og logoet for 40 års markeringen af Solidarnosc.

August-aftalen

Den 31. august 1980, underskrev Lech Walesa på vegne af Solidarnosc, den historiske aftale om de første frie fagforeninger i et Østblok-land. Solidarnosc lagde kimen til den polske frihedskamp, der kulminerede med de første frie valg i 1989, hvor Lech Walesa og hans kampfæller, vandt de fleste pladser i det polske parlament. Men før dette, skulle de så grueligt meget igennem. Friheden og aftalerne med myndighederne holdt kun frem til december 1981, hvor Solidarnosc-aktivister blev sat i husarrest, og organisationen blev forbudt.

Walesa i front

Selvom det er en åbenlys kendsgerning at Lech Walesa var manden der var i front for stejkerne, der førte til aftalen, så nævner det officielle Polen ikke Lech Walesa i den forbindelse. Heller ikke i informationsmaterialer og pressemeddelelser i forbindelse med 40 års dagen. Det er til trods for, at hele verden dengang var vidner til hvad der foregik i det højspændte drama.

LÆS  Ny måling: Kaczynski-regeringen mister sit flertal

Flere førende talsmænd for regeringspartiet mener derimod, at det er Lech Kaczynski der skal have æren for aftalen i 1980. Regeringspartiet og formanden Jaroslaw Kaczynski, beskylder Lech Walesa for at have været spion for kommunisterne, og den eneste polske Nobel Fredsprismodtager er da også blevet skrevet ud af historiebøgerne i de polske skoler.

LÆS  Donald Tusk giver undskyldning til Jaroslaw Kaczynski

Det virker paradoksalt at anklagen kommer fra Jaroslaw Kaczynski, da det er en kendt sag, at Kaczynski-brødrenes onkler var kommunistiske bødler i årtier efter Anden Verdenskrig.

2×27-1

Da Lech Walesa fyldte 75 år, fik han en hædershilsen overbragt af daværende EU-præsident Donald Tusk fra de 27 EU-lande, med underskrifter af regeringscheferne. En manglede dog, det var den polske. Det var også samme polske ledelse, der tabte 27 – 1 i afstemningen, da polakken Donald Tusk skulle genvælges for fem år mere.

lechwalesadonaldtuskjarekwalesagdansk752018polennu
Polens tidligere statsminister og EU’s tidligere præsident, Donald Tusk og tidligere præsident Lech Walesa deltager ikke, når Polens præsident Andrzej Duda taget i ed som præsident på torsdag. Foto: Jens Mørch, polennu.dk.

Solidarnosc er et begreb for den polske kamp for selvstændighed, men er i dag navnet på en regeringskontrolleret fagforening. Organisationsprocent i Polen er på 5 procent, dog 20 procent blandt minearbejdere.

Trods corona og de internt polske stridigheder, markeres 40 året for den demokratiske kamp for et frit Polen massivt – mest i de Gdansk, de større polske byer og mindst 40 steder uden for Polens grænser.

Lech Walesa deltager i to arrangementer i Gdansk mandag, blandt andet sammen med nulevende tidligere kolleger fra det gamle skibsværft, hvor 16.000 arbejdere strejkede fra den 14. – 31. august 1980.

HKH Kronprinsesse Mary med billedet, som var en gave fra Lech Walesas svigersøn, Adam Dominski til Kronprinsessen. Udenrigsminister Jeppe Kofod overværede også overrækkelsen af den særlige gave.

Mere politik fra Polen? Vi har ikke bygget en betalingsmur om polennu.dk. Det er et valg vi har truffet, fordi vi så gerne vil levere uafhængige nyheder om vores naboland Polen, til så mange danskere som muligt. Hvis du vil støtte os i det arbejde, vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00 – DKK 5.000,00 – Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med MASTER, VISA og andre anerkendte og sikre betalingsformer.

 

LÆS  Gdansk mindes myrdet borgmester på 3-årsdagen
LÆS  Livsvarigt fængsel for mordet på Gdansk borgmester