Polen indfører ny helligdag – men ikke en ny fridag

boern_skole_polen_gdansk_polennu
Polen har ved lov besluttet at indfører en ny helligdag. Det bliver den 10. september, og til minde om de børn der omkom eller blev påvirket af Anden Verdenskrigs rædsler i Polen. Foto: Maja GIannoccaro.

WARSZAWA: Polen indfører en ny helligdag. Det bliver den 10. september, men selv om dagen nu er en helligdag er det ikke en fridag.

LÆS  Statsminister: 20 procent forhøjelse af mindstelønnen

Den 10. september bliver ny helligdag i Polen. Loven om den nye helligdag er underskrevet af Polens præsident Andrzej Duda. Det var et sjældent enigt parlament – også overhuset Senatet – der står bag loven, der blev godkendt fredag.

Ny helligdag for børn

I henhold til den nye lov er helligdagen en ”hyldest til de polske krigsbørn, som på trods af det traume, de oplevede som følge af Anden Verdenskrig, de tyske og sovjetiske besætteres kriminelle handlinger, var i stand til at løfte vores fælles fædreland fra asken og som et bevis på respekt og taknemmelighed for deres indsats.”

(Fortsættes under)

Udstilling af børnetegninger fra Anden Verdenskrig

LINK: Udstilling af børnetegninger fra Anden Verdenskrig

2,2 millioner polske børn

2,2 millioner polske børn døde under Anden Verdenskrig, af dem var cirka en million jøder. Flere hundrede tusinde børn blev fysisk og eller psykisk skadet af de tyske besættere. Krigen betød at 1,6 millioner børn blev forældreløse, hedder det i begrundelsen for at indføre den nye dag.

Ikke en fridag

Selv om det er børnene der mindes, betyder det ikke at nutidens skolebørn har fri på dagen. Selv om det er en ny helligdag, betyder det ikke at man har fri – hverken fra skole eller arbejde.

 

LÆS  Præsident på nationaldag: Friheden kan man ikke tage for givet

 

LÆS  Klar besked fra USA: Ingen atomvåben til Polen