Polens forfatnings-stridige forfatningsdomstol forbyder abort

kirken og de unge
Kirken og unge: Antallet af unge der har fravalgt undervisning i den katolske kirke er steget markant, efter at kirken er gået imod LGBT ”ideologien” og gjort abort næsten total forbudt. Foto: Piotr Lapinski, LAPP.

WARSZAWA: Den forfatningsstridige Forfatningsdomstol har netop afgjort, at abort er forbudt uanset om moderen eller fosteret er i fare.

LÆS  Parlament skal stemme om nye stramninger af abortlov

Polens forfatningsdomstol har i eftermiddag kendt undtagelserne i den nuværende abortlov for forfatningsstridige. Undtagelserne betød, at kvinder kunne få foretaget abort, hvis der var tvivl om fosterets eller moderens tilstand. Afgørelsen betyder, at der i dag nu er lukket af for alle former for abort i Polen. Kun i tilfælde hvor der er tale om voldtægt, kan der blive tale om abort. Polen havde i forvejen en af Europas skrappeste abortlovgivninger.

Forsøgt før

Et flertal i det polske parlament forsøgte i 2016, at gennemfører den nye skrappe abortlov, der betød et totalt forbud mod abort, uanset omstændighederne. I samme lov, skulle kvinder der forbrød sig mod abortloven, kunne straffes med op til fem års fængsel.

Protester stoppede stramninger

Dengang holdt flertallet i parlamentet kun nogle få dage, da kvinder – og mænd – gik på gaderne i tusindvis. Dengang blev de kaldt de sorte kvinder, og da vejret var dårligt ved de første demonstrationer, er sorte paraplyer siden blev en del af abort-tilhængernes kamp. Beslutningen kommer på et tidspunkt, hvor det er ulovligt at demonstrere i Polen på grund af forsamlingsbuddet.

Det er et flertal i den nye forfatningsdomstol, som i sig selv er forfatningsstridig – og som EU og andre internationale organisationer kalder illegitim – der har taget beslutningen torsdag eftermiddag.

Udløser protester

Afgørelsen ventes af udløse store protester i Polen. Flere iagttagere peger på, at den kontroversielle lov bliver gældende nu, for at lægge røgslør ud over regeringens covid-19 problemer.

LÆS  Kaczynski: Polske kvinder drikker for meget til at få børn

polennu.dk følger sagen

 

 

LÆS  Polsk forkvinde: Vi kæmper for alle minoriteter