Polsk public-service tv hetzer præsident-kandidat

public service
Polsk TVP bruger nyhedsudsendelser til propaganda for regeringspartiet. Tilliden til TVP blandt polakker er på det laveste af alle målingerne der er gennemført. Arkivfoto.

WARSZAWA: En medieovervågning slår fast, at 97 procent af TVP’s indslag om præsident Andrzej Duda er positive, mens 87 procent af historierne om hans nærmeste rival, Rafal Trzaskowski, er negative.

LÆS  Kvinde frikendt for at fornærme præsidenten

Flere internationale medier der har fulgt den polske valgkamp, skriver nu at det statskontrollerede tv, TVP, virker som regeringens talerør. Det er til trods for at stationen – i lighed med Danmarks Radio (DR) – er underlagt public service-forpligtelser. Forud for valget, var ledelsen i TVP i præsidentpaladset, for at planlægge valgkampen. TVP fik, med præsident Andrzej Dudas hjælp, 2 milliarder zloty ekstra i 2020, for at kunne sikre genvalg til den polske præsident.

TVP for præsidenten

En ny opgørelse, der er fortaget mellem den 3. og den 16. juni, viser at 97 procent af alle tv-indslagene på TVP om den siddende præsident Andrzej Duda, er positive. Modsat er 87 procent af indslagene om hans nærmeste rival, den populære Warszawa borgmester Rafal Trzaskowski, negative.

Og Trzaskowski udsættes for hetz i en sådan grad, at den populære Warszawa borgmester, har klaget til TVP. Og det er langt fra første gang at TVP beskyldes for urent trav. Ved seneste valgkamp, var det også regeringspartiet der blev fremhævet.

Tysk LGBT-agent?

Af beskyldninger mod præsidentens nærmeste rival er at han er agent for tysk, jødiske, LGBT-organisationer, og at han er med i en loge der mødes på hemmeligt på schweiziske slotte. I et TVP-indslag hedder det endvidere:

– Tyskerne sender os kandidater til de højeste positioner i Polen, som [Donald] Tusk, og nu er der en ny tysk kandidat Trzaskowski.

Det er ikke alene public service-stationerne, der fører hetz mod Warszawa borgmesteren. Også i andre medier beskyldes han for samarbejde med jøder, med arabiske terrororganisationer, og alt hvad der kan skræmme polakkerne.

Der er præsidentvalg søndag i Polen, og hvis ikke en kandidat opnår 50 procent af stemmerne, skal de to kandidater med flest stemmer ud i en anden valgrunde, søndag den 12. juli.

LÆS  TVN får sendetilladelse forlænget trods ny lov
LÆS  Chefredaktør: TVN24 vil fortsætte uden tilladelse

polennu.dk er et frit og uafhængigt dansk medie. Vi har hver dag siden 2008 dag leveret gratis nyheder fra Polen på dansk. Hvis du gerne vil støtte vores fortsatte arbejde, så vil et bidrag kunne gøre en stor forskel. Vil du f.eks. støtte os med 100,00 kroner, så kan du gøre det ved at trykke her. Tak for din opmærksomhed.