Enke: Pawel Adamowicz blev myrdet fordi han var modig

Pawel mord Gdansk
Den myrdede borgmesters bror Piotr Adamowicz, borgmester i Gdansk Aleksandra Dulkiewicz, enken Magdalena Adamowicz med døtrene Teresa og Antonina. Foto: Dominik Paszliński, gdansk.pl.

GDANSK: Lørdag var det fire år siden at borgmester Pawel Adamowicz døde efter et brutalt overfald. Weekend igennem er han blevet mindet.


I weekenden blev den populære borgmester Pawel Adamowicz mindet. Fredag var det fire år siden, at en gal mand dolkede borgmesteren, mens han holdt tale under et velgørenhedsshow til fordel for Det Store Juleorkester (WOSP), som er Polens største frivillige indsamling. Da han havde sagt, at Gdansk er verdens dejligste by, blev han overfaldet og døde. Han blev genoplivet på stedet, men dagen efter måtte han give op. Han blev erklæret død lørdag for fire år siden.

(Artiklen fortsættes under)

Gdansk mindes myrdet borgmester med prisuddeling

Pawel Adamowicz var populær

Borgere i Gdansk, slægtninge, venner, politikere og embedsmænd fra hele Polen samles blandt andet ved Golden Gate i Gdansk, hvor der er en mindeplade for Pawel Adamowicz.

Enken Magdalena Adamowicz, der i dag sidder i Europa-Parlamentet, sagde at sorgen for hvert år bliver større efter den hadkampagne, som hendes mand var udsat for – ikke mindst fra den regeringskontrollerede tv-station, TVP.

– Nogen af jer har spurgt om jeg kan tilgive. Andre vil vide om tiden læger alle sår? Vil jeg se en morderen i øjnene? Vil mine døtre få et normalt liv? Har Pauls død lært os noget? Jeg vil ikke have flere ord! Jeg vil se handlinger. Lad os stoppe hadet – lad os stoppe drabene, sagde Magdalena Adamowicz blandt andet i sin tale.

– Pawel var meget modig. Han sagde hvad han mente, sagde enken. Derfor blev han udsat for hadske kampagner, selv om han var meget populær. Han blev borgmester i Gdansk i 1998 og frem til sin død i 2019.

Ny borgmester om Pawel

Afløseren som borgmester efter Pawel Adamowicz, Aleksandra Dulkiewicz, sagde i sin tale:

– Alle os, der er her i dag, ønsker at huske borgmester Pawel Adamowicz. Vi ser ham gå rundt i vores by, i vores Gdansk. Han var meget aktiv for at ændrede vores by til det bedre. Gdansk, som er vores drømmeby, er et sted for alle. Uanset om han er født her, har boet i mange generationer eller lige er kommet.

– Jeg vil gerne fortælle dig, Pawel, at Gdansk kommer tættere på dine drømme hver dag, men der er stadig meget arbejde at gøre. Vi skal gøre meget mere. Men Gdansk ændrer sig, fordi vi ved, hvordan vi skal samarbejde. Den anden ting, du drømte om, var fællesskabet. I dag spørger mange mennesker, om din død har ændret noget inde i os. Jeg ved en ting med sikkerhed: Indbyggerne i Gdansk har bestemt ændret sig. Vi ved, hvordan vi skal agere som et fællesskab i disse svære tider, som – forhåbentlig er bag os – ligesom COVID-19-pandemien. I disse svære tider er det særligt nødvendigt at støtte dem, der i dag kæmper for de vigtigste værdier i Ukraine. Jeg håber, du smiler til os i dag trods regnen, Pawel?. Vi vil komme her hvert år på denne dag og fortælle, hvordan vores by og vores samfund klarer sig, sagde borgmester i Gdansk, Aleksandra Dulkiewicz.

(Artiklen fortsættes under)

Donald Tusk om mordet på borgmester

Polens tidligere statsminister og EU’s tidligere præsident, Donald Tusk, sagde i sin tale om mordet på Pawel Adamowicz.

– Hver dag og hver uge forsøgte den store PiS-statsmaskine at overbevise folk om, at Pawel Adamowicz var ondskaben selv.

— På det seneste er der dukket oplysninger op i medierne om, at jeg har fået sikkerhedsfolk. Jeg hører til blandt dem, der ønsker den slags så lidt som muligt. Men her i Gdansk, fire år efter mordet på Pawel Adamowicz, er morderen endnu ikke er dømt, og hvor de mennesker, der indirekte var skyld i det, f.eks. TVP, så udføre man fortsat samme praksis. De forsøger at ydmyge hele grupper, og før eller siden kan det føre til en tragedie, sagde Donald Tusk.

Gdansk borgmester i livsfare efter overfald

Gdansk borgmester er død

 

Vi har ikke en betalingsmur – vi vil nemlig så gerne udbrede kendskabet til Polen i Danmark. Hvis du også vil – så kan du gøre det ved støt os økonomisk. Du kan støtte os med et engangsbidrag på

DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 eller DKK 1.000,00. Det vil være en stor meget hjælp – på forhånd tak.

 

Støt polennu.dk og få mere viden