Færre udlændinge arbejder illegalt i Polen

  Arbejdsløsheden_stiger_i_Polen_Iben_Molgaard_Madsen_polennu

  Antallet af illegale arbejdere i Polen er faldet med 25 procent siden 2012, oplyser Arbejdstilsynet i Polen. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: Nye tal fra Arbejdstilsynet i Polen viser, at antallet af illegale arbejdere i Polen er faldet med 25 procent siden 2012.


  De seneste to år, er antallet af illegale arbejdere i Polen faldet med en fjerdedel.

  70 procent fra Ukraine

  Arbejdstilsynet i Polen har undersøgt 2.000 polske virksomheder, der har mange udlændinge ansat, for at tjekke om de er lovligt i landet. I alt har Arbejdstilsynet afsløret 494 arbejdere, der ikke havde orden i papirerne.

  Over 70 procent af de illegale arbejdere der er afsløret i Polen, er fra Ukraine.

  Nem adgang fra øst

  Ukrainere, russere, hviderussere, moldovere, georgiere og armeniere behøver ikke arbejdstilladelse i Polen, så længe de ikke arbejder mere end 6 måneder om året. Men det kræver, at de nævnte grupper har en lovlig opholdstilladelse i Polen – og at arbejdsgiveren giver myndighederne besked om ansættelsen.

  I 2013 blev der udstedt 40.000 arbejdstilladelse til udlændinge fra de nævnte lande, som har arbejdet mere end 6 måneder om året.

  Tvivlsomt fald

  Selv om antallet af illegale udenlandske arbejdere er faldet med en fjerdel siden 2012, og halveret i forhold til 2011, så udgør målingen kun en del af det samlede billede, mener arbejdsgiverforeningen i Polen.

  Malgorzata Starczewska-Krzysztoszek fra arbejdsgiverforeningen Lewiatan siger til dagbladet Gazeta Wyborcza, at undersøgelsen kun viser en del af det samlede arbejdsmarked, og hun mener at antallet af ulovlige arbejdere i Polen er langt større.