Jaroslaw Kaczynski vil ikke udskrive valg i utide

Valg pis_jaroslaw_kaczynski_polennu
Partiformand Jaroslaw Kaczynski har ingen planer om at udskrive valg i utide, siger han til et polsk magasin. Han afviser også, at han har planer om et såkaldt Polexit fra EU. Foto: Maja Giannoccaro, polennu.dk.

WARSZAWA: Kaczynski vil ikke udskrive valg i utide. Han afviser at have planer om et Polexit. Han kalder det for pjat og politisk propaganda.


Regeringen vil ikke udskrive valg i utide. Det siger partiformand Jaroslaw Kaczynski fra Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) til magasinet Sieci. Det er sjældent at Kaczynski giver interview.

ANALYSE: Kriseramt regering med en stribe møgsager

Valg i utide?

– Vi arbejder hårdt for at skabe et stabilt flertal. Som de seneste afstemninger har vist, så har vi klaret os igennem. Der er ingen planer om valg til foråret, og vi har ingen planer om at skabe nogle af ​​de situationer, der beskrives i forfatningen, som kan føre til valg, siger Jaroslaw Kaczynski. Her henviser partiformanden til, at regeringen må finde flertal fra sag til sag. Kaczynski bekræfter også, at samarbejdet med Kukiz, der har reddet regeringens flertal, er ophørt.

Regeringen kan blive siddende, så længe den ikke kommer i mindretal. Der skal afholdes valg senest i oktober 2022.

Afviser Polexit

Til et spørgsmål om hvorvidt Polen er på vej ud af EU siger Kaczynski:

– Al den snak om Polexit er noget pjat, de kunne lige så godt påstå, at jeg vil slutte Polen til en af vores ​​naboer. Det er noget pjat at skræmme polakker med det, og at organisere demonstrationer under disse slagord, siger Kaczynski.

Donald Tusk

Jaroslaw Kaczynski siger også, at han er glad for at Donald Tusk er tilbage i polsk politik.

– Så kan polakkerne se forskellene, og minde dem om hans regeringstid, siger Jaroslaw Kaczynski der i årevis har afvist at stille op i direkte debat med Donald Tusk.

Donald Tusk: Vi er nødt til at stoppe Kaczynski

Konflikter med venner

Partiformanden blev også spurgt til de mange konflikter Polen står midt i; grænsekrisen med Hviderusland, striden med EU og kravet om at lukke minen i Turów efter tjekkisk pres.

– Det er utvivlsomt en test, vi har nogle meget alvorlige udfordringer, som vi forsøger at overvinde. Er det orkestreret? Meget tyder på, at det hele hænger sammen, selvom det ikke er sikkert, vurdere Kaczynski.

Nye domme ved forfatningsdomstol og EU-domstolen

Mere om polsk politik og EU på dansk? Støt polennu.dk!

Vælg mellem DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00