Kaczynski: Flere opgør med EU og LGBT-ideologien

Kaczynski LGBT-ideologien
Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), Jaroslaw Kaczynski, advarer i et sjældent interview i Gazeta Polska-klubben mod LGBT-ideologien. Han advarer polakkerne om hårde tider og kampe med EU i den nærmeste fremtid. Arkivfoto.

WARSZAWA: I et sjældent interview siger Kaczynski, at han står fast på sin kurs, og han varsler hårde tider og kampe i Polen mod EU og LGBT-ideologien.

LÆS  EU: Ændringer i Polen er ikke nok til udbetaling af penge

Formanden for regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS), som også er medlem af parlamentet og vicestatsminister – Jaroslaw Kaczynski – advarer i stærke vendinger polakkerne om at civilisationen er under angreb. Det sagde han søndag i et sjældent interview i Gazeta Polska-klubben. Og hvis man havde håbet at høre om veje til forsoning med EU, så hørte man med forgæves.

EU skal ikke blande sig

Jaroslaw Kaczynski advarer om, at den kommende tid bliver meget hård og barsk, for PiS vil ikke vige en tomme fra sin plan om at reformere retsvæsenet. Han sagde at regeringen havde en plan på vej med yderligere forbedringer i retsvæsenet.

– Det er gennemtænkt, det er rationelt. – Vi er en suveræn stat, så vi har en hellig ret til selv at reformere retsvæsenet, sagde Jaroslaw Kaczynski. Han sagde også, at regeringen har planer for resten af valgperioden, og at målene vil blive indfriet senest i 2023.

Pengene er vigtige

EU har indledt flere sager på retsområdet mod Polen. Næstformanden for Europa-Kommissionen venter at kunne tage penge fra Polen allerede i år, for de klare brud på retsstatsprincipperne som Kaczynski har gjort sig skyldig i siden magtovertagelsen i 2015. Flere kommentatorer vurderer, at hvis EU tager pengene fra Polen så kan PiS-partiets dage være talte som regeringsparti.  Derfor vil Kaczynski også bruge alle midler i konflikterne med EU, for at undgå at det sker.

LÆS  Jeppe Kofod: Polen har forværret situationen

LÆS OGSÅ: EU næstformand er klar til at tage penge fra Polen i år

LGBT-ideologien og zoner

De to redaktører der var udpeget til samtalen med Jaroslaw Kaczynski, Tomasz Sakiewicz og Katarzyna Gójska, spurgte også ind til LGBT-problematikken. De spurgte om det var en mulighed at LGBT-ideologien kunne blive indført i Polen?

LÆS  Ukraines præsident afviser igen Kaczynski forslag

– Så længe det er os der regerer, så bliver vi ikke pålagt noget. De, der ønsker, at en kvinde skal være kvinde, og en mand skal være en mand, skal støtte os. Vi garanterer det ikke sker (at der indføres LGBT-ideologi i Polen, red.), sagde Kaczynski.

LÆS OGSÅ: Medlemmer af Folketinget sjusker med LGBT-krav

– Disse ideologier afviger fra den sunde fornuft og begrænser friheden for de mange mennesker, der terroriseres af dem. I Polen er der både traditioner og love, der beskytter kvinder. Også når det gælder vold i hjemmet er de mere vidtrækkende end i mange europæiske lande, sagde partiformanden.

– Ved hjælp af propaganda er 20 procent af de unge mænd i USA i tvivl om deres køn, viser forskning. Det er ikke naturligt, sagde Kaczynski søndag.

LÆS OGSÅ: Artikeloversigt om LGBT og Polen

LGBT-ideologien

Mens mange polakker og EU angriber Kaczynski-regeringen for de LGBT-frie zoner, så handler debatten i Polen om LGBT-ideologien. Regeringspartiet og præsidenten har i deres valgkampagner advaret mod LGBT-ideologien. Den polske ledelse fremstiller ideologien som en erstatning, og dermed en trussel for almindelige kristne familieværdier. Præsident Andrzej Duda sammenlignede i sin valgkamp LGBT-ideologien med kommunismen og nazismen.

Fortid i homo-miljøer

Jaroslaw Kaczynski har selv en fortid i 1970’erne og 1980’ernes homo-miljøer i Warszawa. Præsident Lech Walesa sagde ofte til Jaroslaw Kaczynski da de arbejdede sammen, at han selv måtte bestemme om han ville have en mand eller dame med til de repræsentative formål. Det var i årene 1990-1992, hvor Lech og Jaroslaw Kaczynski arbejdede for Walesa.

LÆS  Donald Tusk: EU bør overveje at smide Ungarn ud

Fremmed ideologi?

I Polen er der mange der med god grund frygter fremmede ideologier. Polen var det første sted i Europa hvor homo-partnerskaber var omfattet af lovgivningen tilbage i 1930’erne, lige som Polen var først med skønhedskonkurrencer (Miss Konkurrencerne) i verden. Alt dette var der plads til i Polen, lige indtil; først tyskerne og den nazistiske ideologi blev påtvunget polakker, og herefter fulgte næsten 45 år med en kommunistisk ideologi, hvor LGBT-relationer ikke var accepteret. Det er baggrunden for skræmme-scenariet mod LGBT-ideologien.

LÆS  Jeppe Kofod: Polen har forværret situationen

Den massive skræmmekampagne mod LGBT-ideologien på public service medierne, var uden tvivl med til at sikre præsidenten og regeringen deres knebne valgsejre.

Jaroslaw Kaczynski nævnte ikke de LGBT-frie zoner, som Polen kritiseres for ude og hjemme i samtalen. De LGBT-frie zoner findes ikke i juridisk forstand, og de har heller ikke gyldighed ved en polske domstol. Det er lokale erklæringer.

LÆS OGSÅ: Danske politikere vil støtte den polske regering

Interne uenighed

Jaroslaw Kaczynski indrømmede, at der var uenigheder blandt koalitionsparterne om fremtiden, og hvordan Polen vil bruge de særlige corona-midler, som er tilgået landet fra EU. Men han forsikrede, at regeringen vil holde sammen perioden ud.

– Vi holder sammen og vi holder kursen valgperioden ud, sagde Jaroslaw Kaczynski.

En meningsmåling fra marts viser, at et markant flertal af polakkerne gerne ser, at Jaroslaw Kaczynski trækker sig som partiformand. Også blandt partiets egne vælgere, ser et flertal gerne en anden formand.

SE HELE SAMTALEN MED JAROSLAW KACZYNSKI HER (kun polsk)

Regeringsvenligt magasin skriver om Polexit for første gang, efter at en ny retsstatsmekanisme er blevet indført.

Mere om kampene mellem Polens Kaczynski-regering og landene i EU? polennu.dk er et frit medie, og hvis du vil støtte os i at lave endnu flere nyheder på dansk om Polen, så vil vi være dig meget taknemlig. Du kan blandt andet gøre det ved at donere os et beløb. Tryk på det beløb du vil støtte os med. Ethvert beløb er en stor hjælp. Du kan vælge mellem DKK 100,00 – DKK 200,00 – DKK 500,00 – DKK 1.000,00. Når du har trykket på beløbet, bliver du viderestillet til vores betalingssystem, hvor du kan betale med Mobilepay, VISA, MASTER og andre anerkendte og sikre betalingsformer. PS! Når du betaler, vil vores betalingssystem – efter nye EU- regler pr. 1 februar – kræve en bekræftelse med SMS eller via NemID.

LÆS  Fire lande sidder hårdt på EU-pengene til Polen