Mere færgetrafik mellem Bornholm og Polen

  Kolobrzeg-Bornholm_Danmark_Polen_EM_færge_Martin_Bager_polennu

  I sommer bliver der indsat rutebåde mellem Bornholm og Polen. Billedet er fra Nexø – Kolobrzeg forbindelsen. Nu vil Nexø havn igen arbejder for en bilfærge mellem Nexø og Polen. Foto: Martin Bager, polennu.dk.


  NEXØ: Der bliver færgeforbindelser fra Bornholm til Darlowo og Kolobrzeg denne sommer, men der arbejdes for at indsætte en bilfærge.


  Nexø Havn vil skabe nye færgeruter til Polen, fordi der kommer flere og flere polske turister til øen, skriver bornholm.nu.

  I år vil der være afgange til Nexø fra de polske byer Darlowo og Kolobrzeg, oplyser bestyrelsen for Nexø Havn A/S i selskabets årsberetning til bornholm.nu. Nexø Havn har tidligere vurderet, at det er realistisk med en bilfærge mellem Nexø og en eller flere af de tre polske havnebyer Kolobrzeg, Darlowo og Ustka.

  I alle tre havnebyer er der en markant interesse for en bilfærge til Nexø, men det er endnu ikke lykkedes at finde et rederi med tilstrækkelig kapital til at etablere en rute.

  Biler og gods fra Nexø

  Direktør Carsten Andersen, Nexø Havn, fortæller, at der i Darlowo er bygget en færgeterminal.

  – Så vores vision er en bilfærge mellem Darlowo og Nexø, som også meget gerne skulle kunne tage godt, for eksempel fisk, som losses i Nexø – og som i dag sendes via Rønne. Det ville være en fordel at kunne sejle fisken direkte til Polen, siger Carsten Andersen.

  Rederi konkurs

  For to år siden gik rederiet Neko Seaways ApS i Nexø konkurs efter flere års forgæves forsøg på at indsætte en bilfærge mellem Nexø og Kolobrzeg i Polen.

  Det polske rederi KZP sejler fra Nexø til Kolobrzeg med M/S ”Jantar”, men færgen medtager kun passagerer og cykler. Desuden har den svært ved at sejle, når det er blæst og høje bølger.

  Turister fra Polen

  Bornholms største feriehusbureau, Novasol i Rønne, udlejer i stigende grad sommerhuse på Bornholm til polske børnefamilier.

  Bureauleder Per Allan Hansen mener, at en bilfærge mellem Bornholm og Polen ville bringe endnu flere polske turister til øen.

  Som det er nu, må polakkerne køre til Sassnitz på Rügen for at komme med færgen til Rønne.

  – En direkte rute fra for eksempel Swinoujscie til Rønne ville atter gøre Bornholm mere tilgængelig fra Polen, siger Per Allan Hansen til bornholm.nu.