WARSZAWA: Polens præsident og parlament kræver højere bidrag til NATO fra Danmark forud for topmøde. Vi gør det også for jer.
Polen rejser kritik af Danmark, og kræver generelt højere bidrag til NATO. Kravet kommer samstemmende fra præsidentpaladset og det polske parlament. Det fremgår af TV2 Nyhederne lørdag. Polakkernes krav bakkes op af Estland, Letland og Litauen.
På tirsdag er der NATO-topmødet, hvor en optagelse af Ukraine i alliancen er på dagsorden, og hvor konturerne til besættelsen af en række internationale topposter næste år, skal tegnes.
(Fortsættes under)
LÆS: Polens regering vil øge sit NATO-bidrag til 4 procent
– Vi mener helt klart, at målet på 2 procent ikke skal være et mål længere. Det skal være et udgangspunkt. Om det skal være 2,5 procent eller 3 procent, det skal besluttes på topmødet, siger Radoslaw Fogiel, formand for Udenrigsudvalget i det polske parlament Sejmen, til TV2. Og fra præsidentpaladset lyder de samme toner:
– Vi er i en alliance. Som NATO’s østflanke har vi sikret hele kontinentet. Vi mener at vi skal have lidt mere aktiv støtte fra andre allierede, for vi gør det også for jer, for Danmark, siger lederen af præsident Andrzej Dudas internationale afdeling, Marcin Przydacz. I Polen er ansvaret for udenrigspolitikken delt mellem præsidenten og regeringen.
Polen er selv den største bidragsyder til NATO med 4 procent af BNP.
To procent inden 2030
Danmark har netop besluttet at indfri Thorning-regeringens løfte om 2 procent af BNP til NATO, som det blev aftalte tilbage i 2015. Danmark bruger lige nu 1,65 procent på forsvaret. Men ifølge det nye forlig, kommer Danmark seneste op på de to procent inden 2030.
LÆS: Politisk enighed om dansk forsvar frem til 2023
Szef @BPM_KPRP składa wizytę w Waszyngtonie. Dziś @marcin_przydacz rozmawiał z Doradcą @POTUS ds. bezpieczeństwa @JakeSullivan46 o ustaleniach przed #NATOSummit w Wilnie. Omówiono sytuację w Rosji i na Białorusi, aktualną sytuację na froncie, a także kwestie 🇵🇱-🇺🇸. pic.twitter.com/J6EzUNJu56
— Biuro Polityki Międzynarodowej (@BPM_KPRP) July 7, 2023