Polske Solidarnosc inspirerer folkelige oprør over hele verden

    Lech_Walesa_pn_12_0

    Lech Walesa giver sit syn fortiden og den aktuelle situation til Zuzanna Armada fra polennu.dk. Foto Bjarne Jensen, polennu.dk


    GDANSK: På 30 års dagen for indførelsen af krigsretstilstanden i Polen, glæder Lech Walesa sig over, at Solidarnosc sejrede og i dag er en inspiration for andre folkelige opstande.


    For 30 år siden i dag, 13. december 1981, slog det kommunistiske styre igen mod den folkelige opstand i Polen og bevægelsen Solidarnosc.

    Lech Walesa og en række andre af lederne i Solidarnosc blev fængslet. For Walesa kom det ikke som nogen overraskelse, at styret indførte krigsretstilstand, fortæller han i et eksklusivt interview med polennu.dk.

    Et tandhjul drejede modsat

    – Jeg var forberedt på, at systemet ville bruge magt til at kæmpe mod os. Det kommunistiske system kan sammenlignes med en motor, hvor alle tandhjul gik i én retning. Vi, Solidarnosc, var som et lille tandhjul, der gik i den modsatte retning. Enten skulle tandhjulet ødelægge systemet, eller systemet ødelægge tandhjulet. Med krigsretstilstanden forsøgte systemet at gøre det sidste, siger Lech Walesa.

    Kommunismen kunne ikke vinde

    Da det polske styre forsøgte at knuse Solidarnosc, havde det ifølge Lech Walesa allerede tabt kampen.

    – Hvis jeg ikke havde været overbevist om sejren, ville jeg ikke have startet kampen. Det kommunistiske system kunne ikke vinde, fordi det havde udtømt sine muligheder. Selvfølgelig vidste jeg ikke, hvornår vi ville vinde, og hvilke tab det ville indebære. Derfor spekulerede jeg på, hvordan vi kunne formindske tabene og fremskynde afslutningen af kampen.

    Præsident og Nobelpristager

    Lech Walesa og Solidarnosc sejrede endeligt, da det kommunistiske system brød sammen i 1989.

    Polakkerne valgte Lech Walesa som den første præsident i det demokratiske Polen.

    Han fik også Nobels Fredspris for sin indsats.

    Pligt til at støtte

    I dag bruger han sin prestige og sin erfaring til at støtte andre oprør og opstande rundt om i verden. Han er frontfigur i en fond, der bærer hans navn, og han har blandt andet støttet de folkelige bevægelser i de arabiske lande.

    – Nobelprisen er en stor ære, men også en forpligtelse til at støtte grupper, der kæmper for demokrati og fred. Mange bevægelser er blevet inspireret af Solidarnosc. De er klar over, at solidaritet og fælles initiativ giver en bedre chance for at vinde.

    Forskel på Polen og arabiske lande

    Lech Walesa ser dog en forskel på opstandene i de arabiske lande og polakkernes kamp mod det kommunistiske system.

    – Disse lande kæmper mod en indre fjende. De kræver demokratiske love og uafhængige domstole. Solidarnosc kæmpede mod en ydre fjende, som var Sovjetunionen og kommunismen, siger Lech walesa.

    Kapitalister må tage ansvar

    Den tidligere leder af Solidarnosc udtrykker også sympati for de protestbevægelser, som under den økonomiske krise er opstået i USA og flere europæiske lande.

    – Det er en kamp mod kapitalismen. Selvom kapitalismen har mange ansigter – i USA er den mere mild og retfærdig, mens den i andre lande er mere brutal – så er hele verden i fare for en revolution. Det er vigtigt, at vi ikke undervurderer problemet, at vi tvinger kapitalisterne til at tage et ansvar for krisen, for arbejdsløsheden, siger Lech Walesa.

    Et positivt signal i en negativ tid

    – Kommunismen er en dårlig løsning, men kapitalismen i dens nuværende form er heller ikke god. Folk må på en eller anden måde vise deres utilfredshed og vise, hvad de efterspørger, og hvad de forventer. De må opfordre politikerne til at handle og lave om på de strukturer, som ikke fungerer. På den måde kan vi kan betragte kampen som et positivt signal i en negativ situation, siger Lech Walesa.