Protester mod lov om gen-manipulerede fødevare

  Stor_stigning_i_eksport_af_polske_fødevare_Polen_polennu

  Et nyt lovforslag om tilladelse til gen-manipulerede fødevare i Polen, giver stor modstand. Foto: Iben Molgaard Madsen.


  WARSZAWA: I august nedlagde Polens præsident veto mod et forslag om gen-manipulerede fødevarer i Polen. Nu popper sagen op igen.


  I august sidste år nedlagde Polens præsident, Bronislaw Komorowski, veto mod et forslag fra 2006, der tillod GMO-manipulerede fødevarer. Nu er et nyt forslag på vej gennem parlamentet, og det fik i sidste uge miljøaktivister til at demonstrere foran det polske parlament.

  Første behandling

  Anledningen var, at Sejmen skulle første behandle et nyt lovforslag, der i begrænset omfang tillader gen-manipulerede fødevarer.

  Da præsidenten i fjor nedlagde veto, var det med den begrundelse, at der var tale om lovsjusk, og hans veto blev rost af miljøorganisationerne.

  Stemningen vendt

  Men nu beskyldes præsidenten for, at han i al ubemærkethed forsøger, at gennemføre en ny lov, der ifølge miljøorganisationerne er meget vag, og en reel åbning for genmanipulerede fødevarer i Polen.

  Partier imod

  Både det store oppositionsparti Lov og Retfærdighedspartiet (PiS) og det venstreorienterede Demokratiske Venstre Alliance (SLD) er begge imod genmodificerede afgrøder i Polen.

  Tvunget af EU

  Statsminister Donald Tusk sagde på et pressemøde, at selv om regeringen i princippet er imod gen-manipulerede fødevare, så er det nødvendigt at finde et juridisk kompromis i forhold til EU-lovgivningen.